luni, 6 aprilie, 2020
15.5 C
București

Iranul amenință Statele Unite cu un «război total» în cazul în care este atacat

Schimb de replici din ce în ce mai fierbinți între Teheran, Riyad și Washington. Statele Unite și Arabia Saudită vor declanșa un «război total» în cazul în care le vine ideea să atace Iranul, a declarat șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN.

«Un război total», a răspuns simplu Javad Zarif unui jurnalist de la CNN care l-a întrebat ce consecinţe ar avea un atac militar american sau saudit împotriva Iranului. Ministrul iranian de Externe a denunțat «agitația» orchestrată în aceste zile în jurul recentelor atacuri împotriva instalațiilor petroliere saudite, susținând că ea are drept scop pregătirea opiniei mondiale pentru un război împotriva Iranului. Javad Zarif face referire, în mod special, la declarația secretarului de Stat american, Mike Pompeo, aflat în vizită în Arabia Saudită, în care a calificat atacurile asupra siturilor petroliere saudite drept «un act de război» inspirat de Iran. Riyadul, la rândul său, a susținut că Teheranul este de fapt cel care a pus la cale atacurile respective, folosindu-se de rebelii houthis din Yemen. Fără a-l numi, ministrul iranian de Externe l-a acuzat pe prințul moștenitor saudit Mohammed ben Salman, pe omologul său din Emiratele Arabe Unite, Mohammed Ben Zayed, și pe alți oficiali apropiați personalităților menționate că îl mint pe președintele american Donald Trump pentru a-l împinge într-un conflict militar. Începând de duminica trecută, după atacurile cu drone împotriva instalațiilor petroliere saudite, Teheranul folosește orice prilej pentru a respinge acuzațiile americane, saudite și mai recent franceze cum că atacurile respective ar fi fost puse la cale de fapt de către iranieni, cunoscuți ca susținători ai rebelilor houthis din Yemen. Președintele Donald Trump a mers până la a declara, miercuri, că nu exclude nicio opțiune împotriva Iranului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

S-a prelungit starea de urgență cu încă o lună

Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență în România. Aceasta a fost...

80 de angajați pe ambulanță confirmați pozitiv cu COVID-19

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” monitorizează zilnic evoluţia extinderii pandemiei COVID-19 în rândurile angajaţilor din Serviciile Publice de...

Minunata lume nouă

În 16 martie președintele Iohannis a emis decretul 196 prin care s-a recunoscut intrarea României în rândul...

România a depășit 4.000 de persoane infectate cu noul coronavirus

Până astăzi, 6 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.057 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING

Economia Romaniei, incotro?

Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției...

2019: Anul ecosistemului digital bazat pe date

Potrivit lui Valentin...