Brexit: Opoziția se organizează pentru a-l «neutraliza» pe Boris Johnson

Cu mai puțin de trei luni înainte de data probabilă a unei plecări brutale a Regatului Unit din UE, opoziția britanică încearcă să se unească pentru a evita ceea ce în opinia sa va fi un șoc pentru economia țării. Este în pregătire un vot de neîncredere în guvernul Johnson la începutul lunii septembrie. Nu este exclusă plecarea lui de la guvernare având în vedere că nu dispune de o majoritate în Parlament care să permită acceptarea unui Brexit fără acord.

Încrâncenarea lui Boris Johnson de a realiza plecarea Regatului Unit din UE la 31 octombrie chiar și fără acord a înfuriat pur și simplu opoziția britanică, inclusiv o parte din deputații conservatori. Supărarea și mai mare a provocat-o intenția voalat prezentată de Johnson de a merge până la suspendarea în luna octombrie a parlamentului, pentru a pune deputații în fața faptului împlinit, realizarea Brexitului, fără a le permite să-l blocheze prin vot. Din rândul opozanților, deosebit de activ este fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond. Acesta nu încetează să avertizeze că o ieșire fără acord din UE «echivalează cu trădarea rezultatului referendumului din 2016», când alegătorii nu au votat în favoarea unui Brexit dur. Boris Johnson ii răspunde susținând că unii parlamentari «se joacă cu votul alegătorilor», acuzându-i că încearcă să blocheze Brexitul, colaborând cu Uniunea Europeană împotriva intereselor țării.

Johnson, în poziție extrem de complicată. Liderul laburist în contraofensivă

Boris Johnson se află într-un climat politic total defavorabil. Dacă Theresa May nu avea o majoritate în Camera Comunelor pentru susținerea acordului negociat de ea cu Bruxellesul, Boris Johnson nu are majoritate pentru o ieșire din UE fără acord. În acest context din ce în ce mai complicat, liderul laburist Jeremy Corbyn încearcă o ultimă contraofensivă. Într-o scrisoare adresată liderilor partidelor politice aflate în opoziție și conservatorilor favorabili rămânerii în UE, el le-a propus o alianță pentru a-l înlătura pe Boris Johnson, împiedicându-l astfel să nu realizeze plecarea din Uniune fără acord, la 31 octombrie . «Acest guvern nu are mandat pentru un Brexit fără acord»… «Va trebui să lucrăm împreună, chiar dacă nu ne place ce spun unii sau alții dintre noi», spune Corbyn în scrisoarea adresată liderilor opoziției. Concret, dacă moțiunea de neîncredere ce va fi depusă la reluarea sesiunii parlamentare din 3 septembrie este votată, liderul laburist ar urma să devină prim-ministru «provizoriu» și va fi organizat un nou referendum sau noi alegeri legislative. Șansele de succes ale unui astfel de scenariu nu sunt nule, având în vedere că Boris Johnson dispune de sprijinul a 320 de deputați, respectiv o majoritate asigurată de doar un vot.

Liderii opoziției – receptivi la propunerea lui Jeremy Corbyn

Scrisoarea adresată de liderul laburist a fost bine primită de deputații din opoziție, chiar dacă există poziții diferite în unele chestiuni. Partidul naționalist scoțian, aleșii din Țara Galilor și deputații conservatori anti-Brexit dur au acceptat să discute cu laburiștii. Alții se mai gândesc. Oricum, o întâlnire a celor ce vor să acționeze împreună cu Jeremy Corbyn pentru «neutralizarea» lui Boris Johnson va avea loc înaintea reluării activității parlamentului, la 3 septembrie.

Boris Johnson – așteptat în această săptămână la Paris și Berlin

Îngrijorat de contextul politic în care se află, Boris Johnson își va lua bastonul de pelerin în cursul săptămânii următoare, în încercarea de a obține redeschiderea negocierilor privind Brexitul.A precizat deja, nu o dată, că dacă nu reușește să redeschidă negocierile, Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie fără acord. Potrivit ziarului «The Guardian», el se va întâlni marți cu preşedintele Emmanuel Macron, iar miercuri cu Angela Merkel. Va purta convorbiri prin telefon cu premierul irlandez LeoVaradkar și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. În 24 august, Johnson va fi prezent la summitul G7, ale cărui lucrări se vor desfășura în Franța, la Biarritz. Surse diplomatice din Bruxelles spun că poziția Uniunii Europene nu s-a schimbat și nici nu sunt șanse să se schimbe în privința acordului Brexit deja realizat. Acordul nu va fi renegociat.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Proorociri: 1. In Anglia se vor inrautati lucrurile, dupa ce va parasi Uniunea Europeana. 2. Presedintele Klaus Werner Iohannis va sta in aceasta functie pana-n anul 2024. 3. Presedintele USA, Donald J. Trump va sta in aceasta functie pana-n anul 2025. 4. Romania nu se va uni niciodata cu Republica Moldova. 5. Ucraina nu se va uni niciodata cu Rusia. 6. In viitor, vartejurile de vant se vor inmulti in Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW