luni, 1 iunie, 2020
13.7 C
București

Indicele ROBOR testează nervii românilor cu CREDITE: Cu cât CRESC RATELE

Economia României este instabilă, iar acest lucru se vede și în fluctuațiile mari ale indicelului ROBOR, dar și în prăbușirea leului în fața euro.

După ce ROBOR-UL, indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut constant de la finele anului trecut, acum începe să urce vertiginos.

Românii cu credite sunt îngroziți. ROBOR la 3 luni, care îi afectează pe toți cei care au accesat programul “Prima casă” și nu numai, a crescut miercuri la 3,03% pe an, de la 2,97% marţi.

Acest indice nu a mai fost la acest nivel din data de 24 decembrie 2018, scrie ZF.

Potrivit sursei citate, unul dintre motivele acestei creşteri poate fi scăderea lichidităţii, ca urmare a plăţilor de taxe şi impozite care se face pe finalul lunii ianuarie a fiecărui an.

De asemenea, ondicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,31% pe an, de la 3,28% marţi. 

În acelaşi timp, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,41% pe an, de la 3,39% marţi.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la doar 3,50% pe an de la 3,49% marţi.

- Publicitate -
Viab1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Misiune reușită: Capsula rachetei SpaceX s-a conectat cu Stația Spațială Internațională

Duminică, după 19 ore de zbor, capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți americani la bord s-a...

Ziua Copilului vine cu terase, plaje redeschise și deplasări fără restricții

Ziua Copilului, 1 iunie, aduce o a doua etapă de relaxare a restricțiilor impuse de Guvern pentru...

SpaceX: decolare reușită la primul zbor cu echipaj uman exclusiv american

Acest zbor este de o extremă importanţă pentru NASA. Începând din 2011 și după retragerea navetelor spațiale,...