Infecțiile parazitare sunt acele boli sau afecțiuni cauzate de paraziți care trăiesc și se reproduc în corpul nostru. Paraziții sunt organisme care au nevoie de o altă ființă vie (o gazdă) pentru a obține substanțele nutritive de care au nevoie pentru a supraviețui.
Infecțiile cu paraziți intestinali cauzează adesea boli intestinale, cu simptome precum diaree și vărsături, dar pot provoca, de asemenea, erupții cutanate cu mâncărimi sau pot infecta alte părți ale corpului, cum ar fi creierul sau plămânii.
Tipuri de infecții parazitare
Există trei tipuri principale de paraziți care provoacă infecții la om:
- Protozoarele
Protozoarele sunt paraziți unicelulari, care pot infecta sângele, tractul intestinal, creierul, pielea, ochii și alte părți ale corpului.
- Helminți
Helmintul este un termen general pentru viermi paraziți. Oamenii de știință îi clasifică în continuare în flukes (trematode), tenii (cestode), viermi rotunzi (nematode) și viermi cu cap spinos (acantocefalii). Helminții infectează, de obicei, tractul intestinal, dar și pielea, creierul și alte țesuturi.
- Ectoparaziți
Ectoparaziții sunt insecte și arahnide care se fixează în pielea noastră și trăiesc acolo. Printre acestea se numără căpușele, acarienii, păduchii și puricii. De obicei, aceștia nu infectează alte părți ale corpului.
- Infecții protozoare
Protozoarele sunt paraziți unicelulari. Aceștia vă pot infecta sângele, tractul intestinal (intestin), creierul, pielea, ochii și alte părți ale corpului.
Cele mai frecvente infecții parazitare
Milioane de oameni din întreaga lume se infectează cu paraziți în fiecare an. Cele mai frecvente infecții parazitare includ:
- Malaria;
- Toxoplasmoza;
- Păduchii de cap;
- Giardioza (numită și Giardia);
- Oxiuri;
Alte exemple de infecții parazitare includ:
- Trichomoniaza;
- Criptosporidioza;
- Ciclosporioza;
- Cisticercoza;
- Strongyloidiasis;
- Infecții cu tenii.
- Boala Chagas;
- Leishmanioza;
- Schistosomiaza.
Simptomele infecțiilor parazitare depind de locul din organism care a fost infectat. Unele simptome comune includ:
- febră;
- dureri musculare;
- oboseală;
- greață;
- vărsături;
- diaree.
În funcție de locul în care ești infectat, mai pot apărea:
- simptome neurologice, cum ar fi convulsii, dureri de cap severe sau dezorientare;
- simptome cutanate, cum ar fi roșeață, mâncărime, erupții sau răni.
Uneori, infecțiile parazitare nu provoacă niciun simptom.
Cauzele infecțiilor parazitare
O persoană poate contracta infecții parazitare de la:
- consumul de apă contaminată;
- carnea insuficient gătită;
- consumul de alimente contaminate (cum ar fi alimentele spălate cu apă contaminată);
- mușcături de țânțari, de căpușe, de muște sau alte mușcături de insecte purtătoare de paraziți;
- suprafețe contaminate;
- contact sexual neprotejat;
- unele infecții parazitare pot trece de la o persoană însărcinată la făt.
Factori de risc pentru infecțiile parazitare
Unele infecții parazitare, cum ar fi cele cu oxiuri, sunt comune în întreaga lume. Multe alte infecții parazitare sunt mai frecvente în zonele rurale ale lumii, fără sisteme sanitare dezvoltate. Printre persoanele care prezintă un risc mai mare de infecții parazitare se numără:
- copiii mici și părinții sau îngrijitorii acestora;
- persoanele cu imunocompromise. Printre acestea se numără persoanele cu HIV/SIDA, cancer sau cele care iau medicamente imunosupresoare.
Cum sunt diagnosticate infecțiile parazitare
Medicii diagnostichează infecțiile parazitare prin depistarea paraziților sau a urmelor de paraziți (cum ar fi ouăle lor) în fluidele sau țesuturile corpului. Pentru a diagnostica o infecție parazitară, ar putea fi nevoie de probe din:
- scaun;
- sânge;
- piele sau alte țesuturi afectate;
- spută;
- lichidul din jurul creierului și măduvei spinării;
- alte investigații, cum ar fi radiografii, RMN sau tomografii computerizate pentru a diagnostica o infecție parazitară, în funcție de simptome.
Cum se tratează infecțiile parazitare
Pentru a trata diferite tipuri de infecții parazitare, medicul poate recomanda antiparazitare (antihelmintice sau antiprotozoare), antibiotice sau antifungice. Uneori este posibil să fie nevoie de o combinație de medicamente diferite pentru a vindeca infecția. În orice caz, medicul este cel care vă prescrie un tratament adecvat pentru tipul specific de infecție parazitară identificată.
Acesta poate recomanda și un supliment natural antiparazitar, care să ajute la eliminarea paraziților și viermilor intestinali și refacerea organismului după eliminarea acestora. Parasites Forte Total Cleanse® este un supliment natural antiparazitar, care conține extracte din diferite plante cu proprietăți benefice pentru sănătate și detoxifiere.
Parasites Forte acționează prin mai mulți pași esențiali, oferind o abordare complexă și eficientă în combaterea paraziților intestinali, ajutând la detoxifierea organismului și susținând sănătatea intestinală. Fiecare ingredient din compoziția să a fost selectat cu grijă pentru a oferi cele mai complexe beneficii:
- contribuie la distrugerea microorganismelor și paraziților prezenți în intestin, datorită proprietăților antimicrobiene și antiparazitare;
- contribuie la combaterea și distrugerea ouălor paraziților, asigurând o abordare completă în lupta împotriva infecției;
- acționează asupra paraziților maturi, ajutând la eliminarea lor din organism și contribuind la reducerea simptomelor asociate infestării;
- ajută și la combaterea paraziților din creier, oferind o protecție mai amplă;
- ajută la detoxifierea organismului, eliminând substanțele nocive și contribuind la refacerea sănătății intestinale;
- contribuie la susținerea sistemului digestiv, ameliorând simptomele cauzate de prezenta paraziților și promovând o digestie sănătoasă;
- contribuie la menținerea unei sănătăți intestinale optime și la refacerea florei microbiene.
Parasites Forte Total Cleanse® poate fi cumpărat online, pe www.cosmopharm.eu.
Să nu uităm, însă, că prevenția este cel mai bun „tratament”. Pentru e preveni infecțiile parazitare, este important să se evite consumul de apă și alimente contaminate și să se respecte măsurile de igienă personală pentru a preveni infestarea cu paraziți intestinali. De asemenea, spălarea regulată a mâinilor este esențială pentru prevenirea răspândirii acestor paraziți în comunități și în rândul membrilor familiei.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24885-parasitic-infection
https://www.healthline.com/health/parasitic-infections