Înființarea Gărzii Forestiere Naționale, aprobată

În ședința de Guvern de joi, a fost aprobată, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanţa de Urgenţă privind înființarea Gărzii Forestiere Naționale.

”Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier”, a subliniat ministrul Barna TÁNCZOS.

Garda Forestieră Națională este instituţie publică ce va funcţiona ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat și se va afla în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.

Structura organizatorică, numărul de personal, atribuțiile și competențele Gărzii Forestiere Naționale și ale Gărzilor forestiere din subordine se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de minim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului.

Conducerea Gărzii Forestiere Naționale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajați în condițiile legii.

Gărzile Forestiere trec în subordinea Gărzii Forestiere Naționale, ca instituții publice cu personalitate juridică.

Principalele atribuții ale Gărzii Forestiere Naționale constau în:

• coordonarea activității gărzilor forestiere;

• avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere;

controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național;

• controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național; • controlarea trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare;

• realizarea de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic.

Totodată, Gărzile forestiere vor avea ca atribuții implementarea, monitorizarea și controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național, dar și a aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național. Gărzile forestiere vor monitoriza și controla trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare și vor elabora rapoartele operative pe care le vor transmite către Garda Forestieră Națională, în vederea realizării de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic.

Organizarea, funcționarea și repartizarea numărului de posturi pentru Garda Forestieră Națională și Gărzile Forestiere se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. vrem 1000e/ha/an pe fiecare ha de padure,ar costa 4miliarde euro pe an,nu s ar mai taia o ramura.platiti va aerul curat facut in padur

    cerem sa nu platim impozit pe padure,sa nu platim paza padurii,sa primim bani de la certificatele verzi(unde ajung acei bani?),sa se dea bani de la stat pentru proprietarii de padure,sa se introduca o taxa pentru aerul poluat din care sa primim noi cea mai mare parte,crescatorii de animale care polueaza atmosfera sa plateasca bani nu sa primeasca de la stat,sa se renunte la plata rablelor auto si avei bani sa se dea propriwtarilor de padure.
    cerem salariu maxim in romania de 3000lei si sa nu mai primwasca toti aiuritii de la,stat mii de euro.n au facut procesul conubismului,al revolutiei furate,n au dat proprietatilw furate pkus despagubiri cit le au folosit.
    cum se,piatw,ca un fost militian sa primeasca,atitia bani?twsuxeti toate salariilw,si pensiile la niveluri dexente de maxin 3000lei pe luna.altfel,prabusirea romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW