Condusul pe timp de iarnă este îngreunat de problemele provocate de clima rece. Pentru a parcurge orice tip de distanţă în siguranţă în condiţii de iarnă, maşina ta necesită o anumită pregătire. Iată câteva aspecte esenţiale de care trebuie să ţii cont la verificarea tehnică de toamna târziu.
Revizia de toamnă
Pe lângă inspecţia tehnică periodică, obligatorie la intervale fixe, trebuie să mai faci câteva vizite la mecanic sau la atelierul auto, măcar de două ori pe an, înaintea sezoanelor rece şi cald. La revizia de la începutul iernii trebuie verificată în primul rând starea bateriei. Pe măsură ce temperaturile scad, consumatorii vor avea nevoie de mai multă putere electrică, pe care o obţin de la acumulator. Asigură-te că este suficient de încărcat şi nu necesită înlocuirea. Lichidul de răcire trebuie să aibă concentraţia potrivită, deoarece antigelul previne atât coroziunea cât şi îngheţul şi influenţează randamentul instalaţiei de climatizare din habitaclu. Condiţiile de iarnă presupun suprafeţe de drum acoperite de apă, noroi, zăpadă sau alte obiecte, motiv pentru care sistemul de frânare trebuie verificat şi pregătit pentru acestea. La final trebuie verificate consumabilele din cauciuc şi sistemul electric, deoarece trecerea de la temperaturi pozitive la negative şi invers le poate deteriora.
Anvelopele de sezon
Indiferent de perioada calendaristică, atunci când intri pe o suprafaţă de drum public acoperită cu zăpadă, gheaţă, polei sau alte derivate eşti obligat să echipezi maşina cu anvelope speciale de sezon. Simbolurile caracteristice ale acestora sunt literele M şi S în orice alăturare, precum şi desenul fulgului de nea. În funcţie de mediul în care vei circula poţi alege cauciucuri all season sau de iarnă. Cele all-season sunt suficiente pentru traficul urban, în care autorităţile îşi fac treaba la timp pentru a deszăpezi. Dacă locuieşti într-un oraş de munte sau plănuieşti să călătoreşti la altitudini înalte, în care ninge mai mult şi temperaturile sunt negative, recomandarea este să alegi pneuri speciale de iarnă. Dincolo de respectarea unei rigori legale pentru evitarea amenzilor, echiparea cu anvelopele de sezon este o măsură pe care o iei pentru siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic în orice condiţii de vreme sau drum.
Protejează caroseria şi interiorul
Indiferent de sezon, ideal ar fi să ai un garaj în care adăposteşti maşina de razele soarelui sau de precipitaţii. În lipsa acestuia trebuie să fii atent la curăţenia maşinii, nu doar din raţiuni estetice, ci şi ca măsură de întreţinere. Pe timp de iarnă, nu zăpada este cel mai mare duşman al caroseriei maşinii, ci materialul antiderapant care se acumulează pe drum. Acesta conţine sare şi substanţe corozive, pe care maşinile din faţă îl aruncă în timpul deplasării fix pe partea frontală a maşinii. O altă problemă este că nu poţi spăla automobilul în orice condiţii. Principalul risc este să rămână apă pe chedere, care peste noapte îngheaţă şi îţi blochează uşile, făcând imposibilă deplasarea de dimineaţă. Indiferent că o speli singur la exterior şi mergi la spălătorie, ai grijă ca apa rămasă de jur împrejurul uşilor să fie ştearsă, inclusiv pe chedere. La fel de problematic este şi interiorul, în special din cauza murdăriei de pe încălţăminte. Alege covoare speciale, de tip tavă, care acumulează apa şi mizeria până le poţi arunca la gunoi. Pentru prelungirea duratei de viaţă a tapiţeriei de interior, foloseşte protecţie pentru scaunele auto cel puţin în momentele în care maşina este expusă la condiţii de murdărire: spălătorii, ateliere auto, transport de obiecte care se pot vărsa etc.
Trecerea de la un sezon la altul trebuie pregătită nu doar din punct de vedere al vestimentaţiei personale sau al casei în care locuieşti, ci şi în ceea ce priveşte maşina pe care o conduci. Programează o revizie tehnică înainte de sosirea iernii şi solicită verificarea pieselor şi înlocuirea consumabilelor cu produse speciale de sezon.