Insolvențele s-au temperat în 2020. Care este trendul în 2021?

Firmele care nu au mai făcut față condițiilor impuse de pandemie au intrat în insolvență în 2021. În ultimii ani, tendința este aceea ca debitorii să își ceară singuri insolvența. Mai puțini creditori au cerut, în ultimii ani, insolvența firmelor de la care aveau creanțe de recuperat.

Potrivit datelor statistice, în anul 2020, pe rolul Tribunalului Dolj au fost înregistrate 692 de cauze având ca obiect procedura insolvenței. Nu toate dosarele au fost insolvențe noi, înregistrate în 2020. În multe cazuri au fost dosare care au venit din anul anterior. Potrivit informațiilor transmise de Tribunalul Dolj, din cele 692 de cauze înregistrate în 2020, 125 de dosare au avut ca obiect deschiderea procedurii insolvenței în 2020, pe Legea nr. 85/2014 privind insolvența.

În anul 2019, pe rolul Tribunalului Dolj fuseseră înregistrate 935 de cazuri care au avut ca obiect procedura insolvenței. Potrivit datelor furnizate de Tribunalul Dolj, la solicitarea GdS, din cele 935 de cauze înregistrate în 2019, 190 de cauze au avut ca obiect deschiderea procedurii insolvenței pe segmentele prevăzute de Legea nr. 85/2014.

Comparând datele transmise de instanță pe cei doi ani analizați, se observă că în 2020 “valul” de insolvențe s-a mai temperat, comparativ cu 2019. Unul dintre factorii reducerii cererilor noi de insolvență de pe rolul Tribunalului ar putea fi pandemia. Din cauza condițiilor reduse de mobilitate din pandemie este posibil ca numărul insolvențelor noi să fi scăzut în 2020, față de anul anterior analizat.
De asemenea, în 2020 s-au încheiat/finalizat 69 de dosare de insolvență în Dolj. Numărul de dosare de insolvență finalizate în 2019 a fost de 91.

Insolvențe și în 2021

Cu toate că a trecut doar o lună și jumătate din acest an, numărul de insolvențe noi înregistrate la instanța competentă este mare. În cazul în care comparăm cu insolvenţele noi din 2020, în număr de 125, pe tot anul.
În perioada scursă din anul 2021, au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Dolj 21 de dosare de insolvență. O posibilă explicație a faptului că în o lună și jumătate s-au înregistrat deja 21 de dosare de insolvență ar fi aceea că au fost introduse cereri de insolvență pentru firme care au întâmpinat probleme pe parcursul pandemiei. Acele firme nu s-au putut redresa. Fie și-au cerut singure insolvența, fie au cerut-o creditorii.
În același interval analizat din anul 2021 au fost încheiate 4 dosare de insolvență, care fuseseră înregistrate în anii anteriori.

În general, firmele își cer singure insolvența

Din analiza situației în care firmele intră în insolvență, se observă că nu creditorii sunt cei care cer, preponderent, intrarea în insolvență a unui partener de afaceri. Este o practică deja cunoscută din anii anteriori ca firmele să își ceară singure insolvența. Procedează astfel pentru a se proteja de creditori. În 2019, în 125 de cazuri, cererea de intrare în insolvență a fost depusă la inițiativa debitorului. Concret, 125 de firme și-au cerut singure insolvența. Tot în 2019, în doar 65 de dosare a fost deschisă procedura insolvenței la inițiativa creditorului sau a creditorilor. Firmele creditoare au tot interesul să încerce să recupereze creanțele atunci când firma este încă activă. În cazul în care a intrat în insolvență se mai recuperează 10-15% din creanțe, conform statisticilor din alți ani vehiculate în spațiul public.
În anul 2020 s-a menținut tendința ca debitorii să își ceară singuri insolvența în cele mai multe cazuri. Datele de la Tribunalul Dolj arată că anul trecut 78 de dosare de insolvență au fost introduse la cererea debitorului. Doar în 47 de cazuri insolvența a fost cerută de creditori.

În perioada 2019-2021 (se ia în calcul perioada scursă din 2021), au fost înregistrate doar 6 firme care au depus planuri de redresare. Adică, doar 6 firme au dorit să continue activitatea. Și să se redreseze. În aceeași perioadă analizată, 12 firme au intrat în faliment, informează Tribunalul Dolj, la solicitarea GdS.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW