Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 28.04– 2.06.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 13.869.301 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 34.526 avertismente și au fost dispuse 13.045 măsuri de remediere a neconformităților constatate.
În luna mai, au fost identificate 734 persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 507 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 123 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 14 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 90 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.
Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, desfășurate de inspectorii de muncă în perioada 28.04– 2.06.2022, sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii accesând link-ul:
https://www.inspectiamuncii.ro/rezultate-saptamanale-controale-rm-si-ssm
”Inspecția Muncii va începe verificarea modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanţei sus- menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri / persoană / schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.