vineri, 3 aprilie, 2020
11.2 C
București

Întâlnirea istorică dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un

Pe fondul stagnării negocierilor dintre Coreea de Nord și Statele Unite, Vladimir Putin urmează să îl primească pe liderul nord coreean în Rusia, fapt ce ar putea da startul unor discuții istorice și chiar asumarea, de către Rusia, a unui rol de intermediar pentru soluționarea problemei denuclearizării.

„Pentru Rusia, nu este atât de mult vorba despre denuclearizare în sine. Esențială este stabilitatea în Peninsula Coreeană. Nu avem nevoie de un conflict suplimentar la frontierele noastre”, a declarat Konstantin Aslomov de la Centrul de Cercetare Coreeană din cadrul Academiei de Științe din Rusia.

Întâlnirea apare ca urmare a stagnării dialogului dintre Coreea de Nord și SUA. După ce la al doilea summit dintre Trump și Kim din Hanoi oficialii coreeni au încheiat discuțiile părăsind încăperea, SUA au afirmat că statul Nord Corean dorește ridicarea completă a tuturor sancțiunilor impuse asupra programelor sale de arme nucleare și rachete balistice.

Luna aceasta Phenianul a anunțat testarea unei noi arme tactice ghidate, ceea ce ar fi părut o demonstrație de forță. Oficialii au soliticitat, de asemenea, eliminarea din discuțiile asupra denuclearizării, a secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, acuzându-l că este „nesăbuit” și că „aiurează”.

Kim Jong Un va călători într-un tren blindat 684 de kilometri din Phenian pentru a se întâlni cu liderul rus pe insula Russky – o peninsulă aflată în apropiere de Vladivostok. Este prima întâlnire dintre Kim Jong Un și Vladimir Putin, de la momentul preluării mandatului în 2011, informează dw.com.

Coreea pare să pornească un proces de diversificare a politicii sale externe prin acest summit. „Întânirea nu a fost o încercare din partea Rusiei de a arăta că poate fi un intermediar mai util în discuțiile pe tema denuclearizării.”, a declarat pentru dw.com, analistul politic Aslomov.

Considerată de către analiști, în esență, un spectacol secundar în saga dintre Phenian și Washington, poate fi considerat și o ocazie prin care Coreea de Nord arată că are „opțiuni”, iar pentru Rusia de a-și demonstra propria relevanță.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prețurile mondiale la alimente scad în martie

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboarăprețurile internaționale pentru produsele alimentare majore.

Cum va circula metroul în perioada Sărbătorilor Pascale

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an, Metrorex reorganizează circulaţia trenurilor de metrou. În...

ISF susține reconversia șomerilor în intermediari de asigurări

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Institutului de Studii Financiare, a adoptat Decizia nr. 451/02.04.2020, prin...

Românii se concentrează pe familie și pe cei care au nevoie de ajutor

În contextul actual al pandemiei cauzate de noul coronavirus, românii își modifică comportamentul pentru a se adapta...

TRENDING