luni, 1 iunie, 2020
13.7 C
București

Întâlnirea Kim-Trump de duminică poate fi interpretată ca un semn de destindere?

Kim Jong-un a acceptat în final invitația-surpriză din partea lui Donald Trump de a veni la o întâlnire în zona demilitarizată dintre cele două state coreene. Președintele american a făcut de asemenea un gest surprinzător – a intrat pe teritoriul Coreei de Nord, alături de Kim Jong-un. Mulți analiști, luați prin surprindere de inițiativa lui Donald Trump, își pun întrebarea dacă este vorba de «un mic pas către pace».

Analiști sud-coreeni, corespondenții agențiilor internaţionale de presă sunt unanimi în opinia că întâlnirea-surpriză de duminică nu va fi suficientă pentru găsirea unei soluții în dosarul nuclear nord-coreean, dar simbolul este important pentru ambele țări care până nu demult se amenințau reciproc cu distrugerea.

Donald Trump este, astfel, primul președinte al Statelor Unite care pătrunde pe teritoriul nord-coreean. De notat că întâlnirea, ce viza reamorsarea discuțiilor privind programul nuclear al regimului de la Pyongyang, a avut loc într-un cadru emblematic, cel al zonei demilitarizate ce separă cele două state coreene (DMZ). Trump, însoțit de omul forte de la Pyongyang, a trecut linia din beton ce reprezintă frontiera, au mers împreună în teritoriul nord-coreean, iar la întoarcere au pozat pentru fotoreporterii agențiilor de presă chiar în spatele liniei de demarcație a satului Panmujon unde în 1953 a fost semnat armistițiul ce punea capăt războiului coreean.

Kim, invitat în Statele Unite

«Este o zi mare pentru omenire», a declarat Donald Trump. «Faptul că liderii celor două țări, în pofida unor îndelungate relații de ostilitate, au putut să-și strângă mâna în locul care simbolizează divizarea coreenilor demonstrează că prezentul este mai bun față de trecut», a spus Kim Jong-un. După o întrevedere de circa 45 minute în partea de sud a liniei de frontieră, Donald Trump l-a însoțit pe Kim Jong-un către teritoriul nord-coreean, prilej cu care i-a adresat invitația de a veni în Statele Unite, fără a preciza data unei astfel de vizite, din nou fără precedent. Președintele american a anunțat că negociatori ai ambelor părți vor relua, în circa două-trei săptămâni, discuțiile referitoare la programul nuclear nord-coreean, considerând că această chestiune continuă să blocheze procesul de destindere în peninsula coreeană. Așa cum se știe, Donald Trump cere regimului de la Pyongyang să renunțe definitiv la programul său nuclear înainte ca Statele Unite să procedeze la ridicarea sancțiunilor internaționale. O condiție inacceptabilă pentru Kim Jong-un. De la eșecul summitului bilateral de la Hanoi, de anul acesta, Pyongyang a acuzat Washingtonul de «rea credință» și i-a dat termen până la finele anului să-și schimbe abordarea temei în discuție. După Hanoi, regimul de la Pyongyang a procedat la noi lansări de rachete cu rază scurtă de acțiune, la care renunțase începând din noiembrie 2017. Analiști sud-coreeni, corespondenții agențiilor internaţionale de presă sunt unanimi în opinia că întâlnirea-surpriză de duminică nu va fi suficientă pentru găsirea unei soluții în dosarul nuclear nord-coreean, dar simbolul este important pentru ambele țări care până nu demult se amenințau reciproc cu distrugerea. Ea a pus însă bazele relansării discuțiilor, ceea ce nu este puțin 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Misiune reușită: Capsula rachetei SpaceX s-a conectat cu Stația Spațială Internațională

Duminică, după 19 ore de zbor, capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți americani la bord s-a...

Ziua Copilului vine cu terase, plaje redeschise și deplasări fără restricții

Ziua Copilului, 1 iunie, aduce o a doua etapă de relaxare a restricțiilor impuse de Guvern pentru...

SpaceX: decolare reușită la primul zbor cu echipaj uman exclusiv american

Acest zbor este de o extremă importanţă pentru NASA. Începând din 2011 și după retragerea navetelor spațiale,...