joi, 27 februarie, 2020
10 C
București

Interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale româno-tunisiene.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, în contextul în care, potrivit strategiei de relaţii externe aprobate de Colegiul de Conducere al Camerei bucureştene, abordarea zonei de nord a Africii reprezintă o prioritate.

„Reluarea relaţiilor cu CCI tunisiene, desfășurarea la București a Săptămânii produselor tunisiene și a unui Forum de afaceri, evenimente urmate de organizarea de către Camera bucureșteană a unei misiuni economice în Tunisia pot constitui paşi eficienţi în vederea dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale bilaterale”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu în cadrul întrevederii.

Consolidarea cooperării economice româno-tunisiene, colaborarea la nivel universitar și științific, precum și încurajarea celei la nivel cameral constituie obiective importante ale Ambasadei Tunisiei în România”, a subliniat Excelenţa Sa Raja Jhinaoui Ben Ali, asigurându-l pe preşedintele CCIB de întreg suportul Ambasadei pentru proiectele Camerei bucureştene pe relaţia cu ţara sa.

În 2018, schimburile comerciale dintre cele două ţări au înregistrat, comparativ cu anul 2017, o majorare cu 28,2% în ceea ce privește volumul total, pe fondul creșterii exporturilor în această țară, cu 118% (183,7 milioane USD), în timp ce importul românesc a înregistrat o contracție cu (- 37,8%), coborând la 71,3 milioane USD, arată Comunicatul transmis de CCIB.

În 2018, Republica Tunisiană a fost a cincea piață de desfacere a produselor românești în Africa, după Maroc, Algeria, Africa de Sud și Libia și a patra țară de origine, după Maroc, Sierra Leone și Nigeria a mărfurilor intrate în România de pe continentul african.

Tendința de creștere a exporturilor românești a continuat și în luna ianuarie 2019 (date disponibile), ajungând la 18,3 mil.USD și înregistrându-se o majorare cu 157,5% față de luna similară din 2018.

În ceea ce privește domeniile de cooperare, în opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, firmele românești au experiența și competența necesare pentru a se implica în modernizarea, retehnologizarea și extinderea unor complexe industriale din Tunisia. Potrivit Excelenţei Sale Raja Jhinaoui Ben Ali, există oportunități în domeniul tehnic și tehnologic, industria farmaceutică, chimică, dar și în domeniul textil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Unde mergem

Astăzi. La Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu (Bd. Magheru 20, Telefon: 021 318 89 01, 021 318 89 02, Email: nottara@b.astral.ro), de la 19, ”Figaro”....

Calendar

Astăzi La Cinemax Veranda (20.15), Hollywood Multipex (15.45, 21.30), Cinema City Cotroceni (12.10, 15.10,...

Piața din fața ambasadei Rusiei la Praga a primit un nou nume, cea de Piața Boris Nemţov

După intense dezbateri, capitala Cehiei a decis să celebreze memoria unuia din cei mai curajoși opozanți ai lui Vladimir...

TRENDING

Curierul Național, numărul 7932

PwC: Aplicarea facilităților fiscale în construcții, un...