marți, 27 octombrie
8.5 C
București
marți, 27 octombrie

Interviu acordat de doamna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei la București

Cum a reușit China să controleze epidemia de coronavirus?

În fața acestei epidemii COVID-19, China a fost prima țară care a fost lovită și a construit prima linie de apărare pentru întreaga lume. Președintele chinez Xi Jinping, a direcționat personal desfășurarea activității de prevenire și control al epidemiei, guvernul chinez a construit rapid un sistem complet de prevenire și control pe mai multe niveluri, iar cei 1,4 miliarde de chinezi s-au unit și s-au dedicat în totalitate acestui război fără fum. În mai puțin de șapte zile, China a izolat cu succes tulpina de virus și a dezvoltat reactivul de detectare. China a construit două spitale specializate cu 2.500 de paturi în mai puțin de 15 zile. Există peste 20.000 de paturi de carantină în Wuhan, peste 41.600 de lucrători medicali din peste 330 de echipe medicale din toată țara s-au grăbit să ajute provincia Hubei. Aceste cifre extraordinare demonstrează viteza și angajamentul Chinei, iar acest fapt a fost apreciat enorm de comunitatea internațională. Organizația Mondială s Sănătății a subliniat că China a luat măsuri extraordinare pentru protejarea sănătății publice și pentru a face față epidemiei, oferind lumii timp valoros pentru prevenirea epidemiei.

După eforturi perseverente, răspândirea epidemiei în China a fost diminuată, s-au înregistrat progrese în prevenirea și controlul epidemiei, numărul de noi diagnostice la nivel național a atins un nou nivel scăzut, iar majoritatea provinciilor a înregistrat o creștere zero a cazurilor. Conotația experienței Chinei poate fi rezumată în opt aspecte: primul este un sistem de comandă unificat și eficient; al doilea este o strategie legală, științifică și precisă de prevenire și control; în al treilea rând, modul de prevenire și control cu măsuri timpurii și mobilizarea publicului larg; al patrulea constă în coordonarea implementării resurselor medicale; în al cincilea rând, cooperarea îndeaproape pentru a îmbunătăți capacitatea de tratament; al șaselea, utilizarea extensivă a tehnologiilor avansate; șapte, conceptul anti-epidemic bazat pe oameni și pentru oamenii; și al optulea aspect reprezintă aprofundarea schimburilor și cooperării internaționale. Strategiile, metodele, tehnicile, standardele și cazurile din China de prevenire și control au fost testate în practică, Chine dorește să împărtășească experiența cu comunitatea internațională pentru a ajuta la protejarea securității globale a sănătății.

Cum a fost afectată economia chineză și cum va fi aceasta restartată?

Răspunsul față de epidemia COVID-19, nu este doar un război împotriva bolilor epidemice, ci și un război pentru protecția economică. Nu există nici o îndoială că epidemia a avut un impact asupra economiei Chinei, dar acest impact este unul temporar. China are cel mai mare și mai complet sistem de fabricație din lume și ocupă o poziție importantă în lanțul industrial global și lanțul global de aprovizionare. În ciuda izbucnirii SARS în 2003, rata de creștere economică a Chinei a atins 10% pe tot parcursul anului. Comparativ cu 2003, economia chineză este mai rezistentă, are o structură mai rațională, iar capacitățile de macro-control ale guvernului sunt mai puternice. Aceste rezultate și condiții de bază nu vor fi foarte afectate de epidemie. Nu există nici o schimbare a condițiilor esențiale pentru fundamentarea pe termen lung a economiei chineze pentru a sprijini dezvoltarea de înaltă calitate a economiei chineze. Comunitatea internațională este încă plină de încredere în perspectiva dezvoltării economice a Chinei. În prezent, nu există un transfer pe scară largă a lanțului industrial și a lanțului de aprovizionare din China către exterior din cauza epidemiei.

Sub premisa prevenirii și controlului epidemiei, China revine în mod precis și ordonat la muncă și producție, nu doar pentru a minimiza impactul epidemiei asupra economiei și societății Chinei, ci și pentru a continua să ofere un sprijin puternic dezvoltării economiei mondiale. Până în prezent, peste 60 la sută din industria țării și-a reluat activitatea, majoritatea întreprinderilor pe scară largă din regiuni cheie au reluat activitatea, rata de reluare a activităților întreprinderilor de stat din sectorul petrolier și petrochimic, comunicații, energie și transport este aproape de 100%, rata de reluare a activităților întreprinderilor mici și mijlocii a crescut constant, iar rețelele naționale de transport aerian, feroviar, fluvial și maritim funcționează normal. În Shanghai, Shandong și alte locuri, rata de reluare a activităților întreprinderilor cheie finanțate din străinătate a depășit 80%. China promovează, de asemenea, recuperarea comerțului exterior prin simplificarea procedurilor vamale, reducerea impozitelor și oferirea subvențiilor. Economia Chinei este mare și rezistentă, deci este inevitabilă reluarea tendinței de dezvoltare puternică de către China. De exemplu, în urmă cu o lună, China s-a confruntat cu o lipsă de măști, iar acum capacitatea de producție zilnică a măștilor a depășit 100 de milioane. Chinezii cred că în fiecare criză există o oportunitate și lucrează din greu pentru a transforma criza în oportunități. Drept răspuns la epidemie, China a transformat criza în oportunități. Transformarea digitală a multor companii s-a accelerat, iar economiile online precum cumpărăturile online, sălile de curs online și birourile de la distanță și-au accelerat creșterea, dând naștere unui nou impuls și noi oportunități economiei chineze.

Suntem convinși că, cu propriile avantaje ale sistemului, piața largă, bazele materiale solide acumulate în ultimii 40 de ani de reformă și deschidere, precum și cu experiența benefică din trecut, China poate depăși complet epidemia și poate realiza o dezvoltare economică și socială bună și nu va fi împiedicată să avanseze.

„Know-how”-ul specialiștilor chinezi și relația cu celelalte țări afectate de pandemie

Deși noul tip de coronavirus este un virus nou, după cercetări active și tratament clinic de către experți chinezi, noi am găsit câteva metode și medicamente eficiente, iar mulți pacienți cu boli grave și critice au fost vindecați și eliberați din spital. Experții chinezi pledează pentru punerea în aplicare strictă a planului ”patru precoce” cum ar fi depistarea precoce, raportarea precoce, izolarea precoce și tratamentul precoce pentru prevenirea și controlul epidemiei COVID-19. Deși virusul este îngrozitor, nu reprezintă o boală incurabilă, epidemia poate fi prevenită, controlată și tratată. Nu este nevoie să exagerăm pericolul virusului și nici să ne panicăm prea mult, iar virusul politic trebuie oprit. Zvonurile și panica sunt mai înfricoșătoare decât virusul în sine, iar astăzi avem nevoie de o atitudine științifică și profesională mai mult ca niciodată, sperăm că toată lumea va putea trata epidemia corect, calm, obiectiv și rațional, bazându-se pe fapte și știință și nu pe frică.

Epidemia nu are frontiere. În situația de criză, oameni din întreaga lume au stat ferm alături de China, peste 170 de țări și peste 40 de organizații internaționale și regionale și-au exprimat condoleanțele și sprijinul față de China. Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. Autorităţile locale ale României și poporul român au făcut donații pentru China și au fost alături de Wuhan prin mesaje și video, ceea ce ne-a înduioșat foarte mult.

„Când viața îți dă lămâi, fă limonadă”. În acest timp, epidemia s-a extins în multe țări și regiuni, iar situația este una îngrijorătoare. Noi suntem solidari cu aceste țări și oferim sprijin și asistență după putință. Până în prezent, China a susținut conferințe video despre epidemia COVID-19 cu experți din Uniunea Europeană, țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, dar și cu Uniunea Africană, ASEAN, CARICOM, SCO și țările insulare din Pacificul de Sud, pentru a împărtăși experiență în prevenirea și controlul epidemiei. Am trimis echipe de experți medicali în Iran, Irak și Italia pentru a sprijini prevenirea și controlul epidemiilor locale, China și Coreea de Sud au instituit un mecanism comun de prevenire și control al cooperării pentru epidemia COVID-19, peste zece administrații locale, inclusiv Beijing și Shanghai, au sprijinit prevenirea epidemiilor în orașele lor înfrățite prin trimiterea materialelor. China a anunțat o donație de 20 de milioane de dolari SUA către OMS pentru a sprijini Organizația Națiunilor Unite și OMS în mobilizarea comunității internaționale pentru consolidarea coordonării politicilor și creșterea investițiilor în resurse, în special pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare cu sisteme de sănătate publică slabe să se pregătească și să poată răspundă crizei. China va continua să împărtășească cu alte țări experiența sa în măsurile de prevenire și control al epidemiilor și date de cercetare clinică, să efectueze prevenirea și controlul transfrontalier comun și să ofere asistență în cadrul posibilităților sale țărilor care au nevoie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW