La o săptămână de la declanșarea inundațiilor care au lovit Libia, amploarea bilanțului începe să se precizeze. Peste 11.300 persoane și-au pierdut viața în orașul Derna și alte 170 în restul țării. În plus, în jur de 10.100 persoane sunt în continuare date dispărute, arată ultimul bilanț al Biroului pentru coordonarea problemelor umanitare al ONU dat publicității duminică, 17 septembrie, citând Crucea Roșie libiană. Așa cum s-a anunțat, în noaptea de 10 spre 11 septembrie, ciclonul de tip mediteranean Daniel a provocat ploi torențiale care au rupt două baraje ce protejau orașul de coastă Derna. Este, sau mai bine zis era un oraș cu 100.000 de locuitori. Imensele cantități de apă ce au năvălit asupra orașului au devastat mai multe cartiere. Echipele de salvare au continuat să caute supraviețuitori în ultimele zile, dar această operațiune a fost împiedicată de marile cantități de noroi care acoperă cartiere întregi. Sâmbătă și duminică se pierduseră orice speranțe de a mai găsi supraviețuitori.
Coordonatoarea organizației Médecins sans frontières (MSF), Manoelle Carron, informează de la fața locului, pentru FranceInfo, că orașul Derna a fost împărțit de ape în două, iar nevoile de ajutor sunt ”de o amploare incredibil de mare”. Referindu-se la amploarea distrugerilor, ea a relatat că numeroase cartiere ale orașului Derna au fost luate în întregime de ape. Orașul a fost separat în două părți de ape, partea de vest fiind cea care a fost cel mai grav devastată. Echipa MSF a sosit cu un enorm corp medical, întrucât un imens număr de locuitori ai orașului au nevoie de ajutor. Majoritatea celor din corpul medical libian local au fost uciși de inundații.Unul dintre centrele medicale locale a fost închis, întregul corp medical fiind ucis de ape. Celelalte două lucrează cu un corp medical sosit de la Tripoli. Aceste centre au nevoie de ajutor, spune Manoelle Carton, în privința sănătății mentale, de la muncitori până la medici. Toți au suportat evenimentele tragice din aceste zile, suferind grave traume psihice. Este citată starea disperată a unui libian care și-a pierdut sub propriii ochi, loviți de ape, toți cei nouă membri ai familiei sale.
Echipele MSF, sosite de joia trecută în acest oraș, au acționat în faza cea mai urgentă a intervenției. Problema extrem de periculoasă în acest moment este riscul izbucnirii unei epidemii cu boli legate de apă. Coordonatoarea MSF semnalează de asemenea situația haotică din localitate, lipsa de coordonare, coloane lungi de automobile ce vin în oraș să caute rude, prieteni, să aducă ajutoare. Medicii sosiți prin MSF își coordonează activitatea cu Ministerul libian al Sănătății, încercând să-i repartizeze pe cei ce se oferă să aducă ajutoare. După partea de vest a orașului Derna, aproape total distrusă, echipele MSF merg acum și în partea de est pentru a vizita centrele de sănătate.
Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă semnalează că operațiunile de salvare și ajutorare a supraviețuitorilor sunt împiedicate mai ales de haosul politic ce domnește în Libia după moartea dictatorului Kadhafi, în 2011, în condițiile actuale în care în această țară există două guverne rivale, unul la Tripoli (în vestul țării), recunoscut de ONU, și altul în estul țării. Chiar și în aceste condiții, ajutorul internațional este considerabil. ”Baletul” avioanelor cu ajutoare continuă la aeroportul Benina din Benghazi, marele oraș din estul Libiei, unde echipe de salvare și asistență din partea organizațiilor internaționale și din numeroase țări ale lumii sosesc fără întrerupere.