Invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia se află începând de luni în centrul dezbaterilor sesiunii extraordinare a Consiliului ONU pentru drepturile omului, ce se desfășoară la Geneva. Timp de 4 zile, înalți reprezentanți ai 150 de state membre ale ONU vor dezbate raportul elaborat în urma unei anchete privind crimele de război comise în Ucraina.
”Invadarea Ucrainei de către Rusia, a afirmat Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, în deschiderea sesiunii, a declanșat violarea cea mai masivă a drepturilor omului din câte cunoștem noi în prezent”. Alături de Antonio Guterres, Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a denunțat revenirea la ”vechiul autoritarism” și la ”războaie de agresiune datând dintr-o epoca deja apusă, cu consecințe mondiale dezastruoase, așa cum am constatat în Europa prin invadarea Ucrainei de către Rusia”.
Ambasadoarea Ucrainei, Ievghenia Filipenko, a pledat pentru ”întărirea” textului rezoluției ce definește mandatul anchetatorilor asupra crimelor comise de trupele ruse în Ucraina, exprimând temerea că textul final nu va reflectă această dorința a Kievului, având în vedere că unele țări ezită să critice Moscova și vor îngroșa lista celor ce se vor abține la vot.
Moscova își trimite la această sesiune de la Geneva un adjunct al ministrului de Externe, Serghei Riabkov. Jurnaliștii urmăresc cu interes evoluția dezbaterilor, vor să vadă dacă, la chemarea unor ONG-uri, unii diplomați vor părăsi sala dezbaterilor în momentul în care diplomatul rus va lua cuvântul, așa cum s-a întâmplat anul trecut când ministrul de externe rus Serghei Lavrov a intervenit în sistem videoconferință. Potrivit unor surse informate, o atmosferă tensionată este așteptată la finele dezbaterilor, când urmează să fie supusă la vot propunerea de a se continua activitatea anchetatorilor ONU în Ucraina, ei urmând să prezinte un prim raport scris, la 20 martie, privind crimele de război comise în acest an de război pe teritoriul ucrainean.