-3.5 C
București
vineri, 27 noiembrie

Lupta lui Donald Trump pentru a-și realiza mult doritul zid la frontiera cu Mexicul este abia la început. 16 state federale contestă în justiție «urgența națională»

Statele reclamante consideră că măsura președintelui Trump contravine Constituției. În plus, impactul zidului de la frontiera cu Mexicul asupra mediului înconjurător nu a fost evaluat.

Procurorul general al Californiei consideră că statul său, la fel ca altele, are dreptul să recurgă la justiție întrucât ele riscă pierderi din banii destinați în special proiectelor militare și ajutoarelor urgente în caz de catastrofe.

Decizia președintelui american de a decreta «urgență națională» cu scopul de a-și putea construi zidul mult dorit la frontiera cu Mexicul, constată «The Washington Post», continuă să provoace agitație în lumea politică americană. Iar cei care se opun acestui proiect sunt pregătiți să utilizeze toate mijloacele de care dispun pentru a bloca acest plan. 16 state componente ale Statelor Unite au depus plângere la tribunalul din California, subliniind în documentele depuse că declararea «urgenței naționale» încalcă două dispoziții constituționale: una care definește procedurile legislative, iar a doua prevede atribuirea ultimului cuvânt Congresului în materie de finanțări publice.

Statele reclamante consideră, de asemenea, că Ministerul Securității interne a încălcat legea referitoare la protejarea mediului înconjurător, neevaluând impactul zidului asupra Californiei și în Noul Mexic. Demersul judiciar solicită suspendarea oricăror acțiuni concrete conforme declarării «urgenței naționale» câtă vreme continuă bătălia în justiție, precizează cotidianul american «The Washington Post». Încă de vinerea trecută, bastioanele democraților din statele California și New York anunţasera că se vor adresa justiției. Imediat s-au alăturat acestei inițiative alte 14 state: Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, Noul-Mexic, Oregon și Virginia. În Congres, Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților, controlată de democrați, a anunțat încă de vineri deschiderea «imediată» a unei anchete parlamentare.

«Nu este urgentă construirea zidului»

Procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, a explicat că statul său, la fel ca altele, are dreptul să protesteze, având în vedere că, din cauza proiectului președintelui Trump, ele riscă să piardă din banii destinați în special proiectelor militare și ajutoarelor în caz de catastrofe naturale. În opinia lui Xavier Becerra, construirea zidului la frontiera cu Mexicul nu are caracter de urgență, «cea mai bună dovadă în acest sens fiind probabil conținută în propriile cuvinte ale președintelui». Astfel, în conferința sa de presă de după luarea deciziei privind «urgența națională», Donald Trump a spus: «Aș putea face zidul în ceva mai mult timp… Nu aveam nevoie să-l fac acum, dar prefer ca lucrurile să meragă rapid».

Nu doar democrații, ci și mai mulți senatori republicani au criticat declararea «urgenței naționale», afirmând că ea creează «un precedent periculos și depășește puterile Executivului».


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW