Dacă ești o persoană neliniștită, probabil că ți s-a spus întreaga viață să nu-ți faci griji atât de mult – să te relaxezi și să nu te mai gândești excesiv la o problema sau alta. Până acum probabil că te-ai resemnat la gândul că ceva nu va merge bine. Unii oameni sunt mai îndrăzneți, alții mai prudenți. Nu e nimic rău în acesta. Problema apare atunci când anxietatea ajunge la punctul în care devine paralizantă. Când începi să te loveșți de capcanele anxietății. Iată care sunt cele mai comune capcane și cum poți scăpa de ele.
Eziți să acționezi
Anxietatea are o „intoleranță la incertitudine”. Implică teamă de eșec și te poate ține înfundat în modul contemplare, în inactivitate. Este posibil să ai tendința de a lua în considerare multe idei fără a încerca vreodată una dintre ele. Sau ai putea să te afli permanent blocat în faza de cercetare a proiectelor.
Persoanele predispuse la anxietate tind să se concentreze pe cele mai slabe rezultate posibile, așa că se îngrijorează prea mult cu privire la riscul de a acționa. Dar adevărul este că există de obicei un spectru de posibilități. Încearcă să vezi oportunitățile care există împreună cu riscurile, astfel încât să capeți siguranță când iei o decizie. Fă un plan de acțiune. Acest lucru te va ajuta să faci față adversităților.
Te obsedează greșelile
Nu te mai gândi excesiv la ceea ce ai greșit în trecut. Nu mai rumega fiecare detaliu, pentru că lucrul acesta nu-ți este de folos. Te împiedică să mergi înainte și să te bucuri de lucrurile bune care ți se pot întâmpla. E important să înțelegi ce ai greșit în trecut dar să nu rămâi acolo. Fă-ți o lista de lucruri pe care merită să le faci, de acțiuni care trebuie întreprinse. Mergi înainte cu viața, treburile și nevoile tale. Fii productiv, nu mai bate pasul pe loc.
Te temi de critici
Persoanele anxioase vor să evite feedback-ul, deoarece deja se judecă dur, iar criticile sunt supărătoare. Pentru că nu ai cum să mulțumești pe toată lumea – nici n-ar fi recomandat să faci asta – e bine să fii pregătit la gândul că la un moment dat cineva te va critica în vreun fel sau îți va spune ceva neplăcut.
Exersează-ți toleranța și la astfel de lucruri. Cumva ține și de maturitate. Celor tineri le este mai greu, dar nu este imposibil, să primească o critică în mod relaxat. Să învețe din ea, să e corecteze dacă e cazul. Și să meargă înainte cu viața lor.
Anxietatea de care suferi te poate tulbura mai mult sau mai puțin în funcție de cât de mult îi permiți să o facă. Antrenează-te, echipează-te, fii gata! Dacă nu te descurci singur, poți oricând să ceri ajutor de specialitate.
Apelează la psihoterapia scurtă strategică pentru că îți poate fi de mare folos. Este o metodă de recuperare care se concentrează pe soluții personalizate și care te echipează și pentru viitor.
Astfel, anxietatea nu va mai fi o problema pentru tine. Este disponibil și serviciul de psihoterapie online, așa încât nici măcar nu e necesar să părăsești confortul casei tale ca să primești ajutor. Solicită o programare chiar acum.