Klaus Iohannis a prezentat astăzi noi restricții și limitări care se vor aplica din 15 mai, deși legea care reglementează starea de alertă nu a fost votată de Parlament.
Încă o dată, guvernanții se remarcă prin limitări și prin tratamentul „profesoral” aplicat cetățenilor care nu sunt „cuminți” și nu pot să înțeleagă singuri ce înseamnă o pandemie.
Iohannis a spus că, în primul rând „din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, care acoperă gura și nasul când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, transportul în comun, când intrăm la metrou, în interior marca este obligatorie.”
„Igiena mâinilor este obligatorie”
Klaus Iohannis a adăugat alte obligații, dar fără a specifica cine va verifica dacă acestea se respectă: „Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.”
Din 15 mai „se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele.”
Nu se renunță la declarația pe propria răspundere
Iohannis a adăugat că nu se renunță la declarație pentru deplasări: „Ce rămâne totuși obligatoriu este în continuare în prima etapă interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții, care vor fi enumerate în decizia Comitetului pentru situații de urgență. De exemplu, cine merge la serviciu, se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale. Când ieșim din localitate e nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane. Aici nu este nevoie de declarație. Dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.”
Parlamentul va vota în regim de urgenţă proiectul privind starea de alertă
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că această cameră a Parlamentului a votat marți proiectul de lege privind starea de alertă, într-o formă modificată față de varianta propusă de Guvern, iar miercuri acesta va ajunge la vot în Camera Deputaților.
Va mai rămâne doar ca președintele Klaus Iohannis să-l promulge. El a precizat că, totuși, rămân trei zile în care nu va fi în vigoare nicio reglementare: „Sunt modificări efectuate azi, în comisia de specialitate, în Comisia Juridică: starea de alertă poate fi prelungită din motive temeinice, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului de Interne. Poate fi propusă la nivelul întregii țări, se supune votului Parlamentului în trei zile, sau poate fi aplicată pe plan local. Acest proiect să nu fie folosit pentru diverse forme de abuzuri. Au fost discuții despre sănătate, administrație, angajarea unor persoane fără concurs, sub masca unor situații speciale”.
Vreme de trei zile nu va exista nicio reglementare privind starea generată de coronavirus deoarece, și dacă președintele Iohannis va promulga legea vineri, în prima zi de stare de alertă, și aceasta va fi publicată rapid în Monitorul Oficial, tot vor trebui să se mai scurgă trei zile pentru ca actul normativ să intre efectiv în vigoare.