Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Președintele Iohannis a promulgat legea care “îndulcește” taxa de solidariate pentru Petrom, care a spus că nu se califica la plata ei în vechea formă, și o anulează pentru BSOG.
“Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023)”.
Informația apare pe site-ul Administrației Prezidențiale, la lista de decrete publicate vineri, 12 mai.
Promulgarea vine după ce Iohannis a retrimis legea în Parlament care a modificat-o în două puncte principale. Practic, noua lege, asumată de toată clasa politică, introduce special pentru Petrom o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă, și anulează plata taxei de solidaritate pentru Black Sea Oil and Gas, care nu a avut producție în trecut, exploatarea gazelor din Marea Neagră debutând abia anul trecut.
Cum Petrom a rafinat anul trecut 4,6 milioane de tone de țiței și produse semifinte (date din raportul anual) rezultă că ar urma să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, deci circa 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinată de circa 4,2 milioane de tone – cum estimăm noi. Mult mai puțin decât în vechea formă – dar în acea formă compania a spus că nu se califică la plata taxei, pentru că nu i se aplică – când calculele Guvernului estimau peste un miliard de euro.
BSOG scapă de plata taxei pentru că, potrivit unui nou amendament votat, “contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”.
Toate celelalte companii vizate, cele mai mari fiind Romgaz și Rompetrol, vor plăti taxa așa cum se știa, pentru că nu se schimbă nimic pentru ele.