9.5 C
București
marți, 20 aprilie

Iohannis discută organizarea unui referendum pe Justiţie

Administraţia Prezidenţială a confirmat, vineri, pentru agentia Agerpres că preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la organizarea unui posibil referendum pe justiţie concomitent cu alegerile europarlamentare din 26 mai.

Seful statului a anuntat marţi la dezbaterea ,,Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România, că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

,,Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine – poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

De asemenea, acesta a subliniat că îşi doreşte ca naţiunea română ,,să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupţia şi corupţii care schimbă legea pentru ei’’.

,,Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupţia şi corupţii care schimbă legea pentru ei, ca să scape, sau dacă trebuie să tragem linie şi să spunem ‘până aici şi atât!’. Şi de aici începem să reparăm ce s-a stricat, fiindcă s-a stricat deja foarte mult, foarte, foarte mult”, a adaugat presedintele Iohannis.

Intrebarea conteaza!

Intrebarea care se va regasi pe buletinul de vot la eventualul referendum pe justitie este foarte importanta. Astfel, riscul principal este modul în care va fi formulată aceasta.

Fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, este de părere că o formulare prea generală nu ar rezolva mare lucru, în timp ce o întrebare prea tehnică i-ar îndepărta pe votanti de la urne: ”Un risc ar exista, pentru că un referendum pe justiție nu se face oricum și riscul ar putea fi legat de întrebările pe care le pui poporului. Adică trebuie găsit un echilibru foarte bun între tehnicitatea întrebărilor, care ar fi bine să nu fie foarte mare și chestiunile fundamentale pe care poporul este chemat să se pronunțe”, a declarat Raluca Pruna pentru RFI.

Aşadar, aceasta considera că ar trebui găsit, un ,,echilibru intre generalitati cu care toata lumea ar fi de acord’’.

,,Eu cred că și dacă îi întrebăm pe cei din coaliția PSD-ALDE, care în opinia mea, în ultimii doi ani au destructurat justiția și dacă îi întrebăm „sunteți de acord cu independența justiției”, sigur că ei vor spune da. Deci toată lumea este de acord, toți politicienii sunt de acord cu o asemenea aserțiune. Acum, depinde ce înțelegi prin independența justiției (…). Ar trebui găsită o balanță foarte bună, un echilibru între generalități cu care toată lumea ar fi de acord și cu care după aceea nu poți să faci nimic, am putea numai să constatăm da, toată lumea e de acord cu independența justiției (…). Pe de altă parte, există un risc ca întrebări mult prea tehnice să nu poată fi adresate unor persoane care nu au totuși o pregătire juridică și care nu se pot pronunța cu privire la tehnicalități’’, a mai spus Raluca Prună.

Pe de alta parte, fosta sefa a liberarlilor, Alina Gorghiu este de parere ca un eventual referendum pe justitie nu ar putea rezolva nimic.

,,Rămâne la aprecierea președintelui Klaus Iohannis dacă organizează sau nu acest referendum. Referendumul, din punctul meu de vedere, juridic n-ar putea să rezolve nimic (…). Va trebui să găsim, în opinia mea, pârghii mult mai puternice, pentru a rezolva efectiv situația”, a spus Alina Gorghiu, întrebată de jurnalistii de la RFI cum vede organizarea unui referendum pe justiție simultan cu  ziua alegerilor europarlamentare, potrivit RFI.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. UN IDIOT SI UN NEMERNIC!PATRU ANI A FOST NUMAI IN CONCEDII PE BANII NOSTRI!!!NU A FACUT NIMIC PENTRU TARA ASTA.ESTE SCLAVUL LUI MERKEL.
    JOS CU NEAMTUL, VREM UN PRESEDINTE ORTODOX!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW