Olguta Vasilescu, in carti. Iohannis primeşte o nouă ,,lovitură” din partea Guvernului

Conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie privind numirea Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici pentru Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor escaladează cu paşi repezi.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare de răspuns în care solicită din nou emiterea decretelor prezidenţiale prin care Lia – Olguţa Vasilescu să fie numită ministrul Dezvoltării şi Mircea Drăghici, în funcţia de ministru al Transporturilor.

,,În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc. În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condițiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în scrisoarea trimisă de premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, refuzul şefului statului de a-i nominaliza pe cei doi miniştri este nefundamentat şi ”fără un motiv clar exprimat”. De asemenea, acesta a subliniat faptul că nominalizările făcute “se referă la persoane cu o experiență și o probitate netăgăduite”.

,,Astfel, propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experiență și o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnități pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcția de membru al Guvernului. Insistența dumneavoastră în a se atașa unui înscris între primul-ministru al României și Președintele țării acte care să probeze respectarea cerințelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituționale între autoritățile puterii executive și creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative și raporturi constituționale. Este foarte important de menționat faptul că verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate ale celor două nominalizări a fost efectuată de către secretarul general al Guvernului, prealabil înaintării propunerilor respective către Administrația Prezidențială”, se mai arată în scrisoarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a motivat săptămâna trecută că refuză cele două numiri pentru că documentaţia de la dosar nu este completă. Preşedintele a cerut PSD să vină cu noi propuneri care să îl convingă că ministerele vor fi conduse corespunzător, potrivit B1 TV.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW