7.9 C
București

Iohannis: „Unii politicieni se tem de şcoală!”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 9 septembrie, la Şcoala Gimnazială Ferdinand I din Bucureşti, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de deschidere a anului şcolar 2019-2020.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

„Mă bucur că am ocazia să fim astăzi împreună, într-o şcoală absolut remarcabilă prin rezultatele de excepţie pe care le aveţi.

Şcoala voastră, parte a programului Inschool, sprijinit de Consiliul Europei, a reuşit să aibă un impact semnificativ asupra comunităţii, pregătind şi formând generaţii întregi de elevi.

Cuvântul ‘şcoală’ are diverse semnificaţii şi stârneşte, cum ştim, o diversitate de emoţii. Dar şcoala nu ar trebui să însemne niciodată doar o simplă clădire, chit că şi ea contează. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii îşi încep drumul spre maturitate, ghidaţi şi îndrumaţi de dascălii lor.

Aţi văzut însă şi voi, dragi copii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora.

Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de evaluare naţională. Sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini.

Nu trebuie să uităm niciodată rolul esenţial al şcolii, pentru că aici elevii îşi încep drumul în viaţă, îşi cultivă pasiunile şi îşi formează viziunea asupra lumii.

În acelaşi timp, educaţia oferită de şcoală este o oportunitate pentru România de a se normaliza, de a se transforma şi de a se pregăti pentru o Europă şi o lume în profundă schimbare, o lume care nu aşteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupţie sau în metehne comuniste.

Dragi elevi, aş dori să vă vorbesc nu doar despre importanţa educaţiei – pe care sunt sigur că o conştientizaţi – ci şi despre rolurile pe care le aveţi şi pe care le veţi avea în societate. Aveţi drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetăţeni ai României, trebuie să beneficiaţi de respectul şi sprijinul deplin al instituţiilor statului.

Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, protejaţi şi în siguranţă.

Din nefericire, în România nu suntem încă în această situaţie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupţiei sau ale nepăsării statului.

Autorităţile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe şcoli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcţional. Este tot de datoria autorităţilor să asigure un drum sigur către şcoală. Dar iată că şi aici există tergiversări în organizarea şi decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier judeţean din aria serviciilor publice.

Astfel, copiii sunt expuşi riscurilor atât în interiorul şcolii, cât şi în drumul către şcoală.

Aceste dovezi de nepăsare trebuie să înceteze.

Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacţionăm cu instituţiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educaţie şi împreună cu oamenii cărora le pasă şi care acţionează.

Nimic nu se schimbă de la sine. Toţi cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Elevii, nemulțumiți de eliminarea din sfera serviciilor publice a transportului

Conform rezultatelor din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național în anul școlar 2017-2018, realizat de...

Piața de mașini SH în 2019, probleme, soluții și predicții pentru 2020

În 2019, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate a depășit 444.601 unități reprezentând o scădere a importurilor cu peste...

2020: Când prudența economică va duce la performanțe îmbunătățite

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România pare să fie bine ancorată în valorile europene...

SC ROMTAS EXPRES TRANS SRL

SC ROMTAS EXPRES TRANS SRL convoaca Adunarea Generala a Asociatilor in data de 03.02.2020 ora 15:00 la...

TRENDING

Schimbare totală a Codului rutier

Noi prevederi ale Codului rutier au intrat în vigoare...