Iran: Gardienii Revoluției au confiscat un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz

Agențiile internaționale de presă au anunțat vineri seară confiscarea de către Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, a tancului petrolier britanic Stena Impero.

Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a precizat într-un comunicat citat de «Les Echos» că motivul confiscării petrolierului britanic a fost «nerespectarea codului maritim internațional». Petrolierul a fost condus la coastele iraniene și remis Autorității portuare și maritime din provincia Hormozgan în vederea începerii procedurilor legale și a anchetei. Proprietarul suedez al petrolierului aflat sub pavilion britanic a confirmat că a pierdut contactul cu nava. «Nava noastră, Stena Impero, a fost atacată de avioane mici și de un elicopter – toate neidentificate – în timp ce traversa strâmtoarea Ormuz, în apele internaționale», a declarat compania Stena Bulk într-un comunicat. În prezent, a mai precizat compania respectivă, nu putem lua legătura cu nava care se află în drum spre Nord, în direcția Iranului.

Replică la prelungirea reținerii în Gibraltar a petrolierului iranian Grace 1

Agențiile internaționale de presă relevă că măsura de confiscare a tancului petrolier britanic, la bordul căruia se află 2,1 milioane de barili de petrol, a survenit la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis prelungirea cu încă 30 de zile a reținerii petrolierului iranian Grace 1. Acesta fusese imobilizat la 4 iulie de către autoritățile britanice din Gibraltar, suspectându-l că transporta petrol pentru Siria, încălcând astfel sancțiunile instituite de Uniunea Europeană împotriva Damascului.

Teheranul a negat această acuzație și a calificat această măsură drept un act de «piraterie». Reamintim că ayatollahul Khamenei avertizase marți că Iranul «nu va lăsa fără răspuns acest act nesăbuit.… și vom răspunde la momentul și locul oportune».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW