Ungaria și circa zece țări ale Europei Centrale, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, doresc menținerea unui buget exclusiv european al PAC, iar fondurile respective «să nu fie utilizate în alte scopuri» decât pentru agricultură, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, la o întâlnire cu ziariști străini la Budapesta, în ajunul unei reuniuni ce a început miercuri în Slovacia, a miniștrilor europeni ai Agriculturii.
«Evident, noi avem nevoie de resurse pentru a ne proteja frontierele, dar de ce în detrimentul PAC?», a întrebat Istvan Nagy. «PAC, a subliniat el, este cea mai justă politică, întrucât fiecare centimă din euro contribuie la crearea condițiilor ca cetățenii europeni să aibă acces la o hrană sănătoasă și ieftină». Între țările vizate, ministrul ungar a inclus statele membre ale grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), țările din Balcani, țările baltice. O reuniune a miniștrilor Agriculturii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia, România, Croația, Letonia, Lituania, Estonia, precum și a unui reprezentant al guvernului Franței, Didier Guillaume, a început miercuri în Slovacia.
Efectele Brexitului
Întâlnirea miniștrilor Agriculturii mai sus menționați intervine într-un moment în care negocierile privind Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2021-2027 urmează a se finaliza după scrutinul european din 26 mai. Perspectiva plecării Regatului Unit din UE și a diminuării, astfel, cu 15% a bugetului comunitar va avea un impact direct asupra ajutoarelor destinate agricultorilor europeni. «În ce ne privește, este de neacceptat ca fonduri din bugetul PAC să servească la finanțarea primirii de migranți», a lansat Istvan Nagy, membru în guvernul lui Viktor Orban care și-a multiplicat declarațiile și măsurile împotriva imigrației.