Franța: A început, la Paris, procesul istoric al autorilor atentatului împotriva „Charlie Hebdo”

Miercuri, la cinci ani de la atentatele contra săptămânalului umoristic „Charlie Hebdo” și a supermarketului Hyper Cacher, la Paris a început un proces în afara normelor obișnuite, sub o strictă supraveghere din partea forțelor de ordine. Un tribunal special a fost instituit pentru judecarea a 14 presupuși complici asociați autorilor criminali ai atentatelor. Printre ei, trei nu sunt prezenți la poces. Se crede că doi dintre aceștia ar fi deja decedați în Siria.

S-a aflat că, pe baza anchetei efectuate, acuzații actualmente în fața justiției sunt pasibili de pedepse grele ce merg de la 10 ani de închisoare până la închisoare pe viață. Peste 200 de persoane s-au constituit părți civile, incluzând persoane scăpate cu viață din atentate sau rude ale victimelor.

Un important dispozitiv de securitate a fost plasat în tribunal, cu detectoare de metale, polițiști și agenți de supravegehere. Din cauza crizei sanitare, au fost luate măsuri adecvate, între care boxe construite din geamuri în sala de dezbateri, cu o capacitate de 90 de locuri. Părțile civile sunt instalate în câteva alte săli, plus un spațiu special pentru presă și public.

Dimensiunea crimei și impactul asupra stării de spirit din Franța și din lume

Seria asasinatelor ce au avut loc între 7 și 9 ianuarie 2015 s-a soldat cu 17 morți. La 7 ianuarie, zece membri ai corpului redacțional de la Charlie Hebdo și doi polițiști au fost asasinați cu o cruzime fără egal de către frații Cherif și Said Kouachi, „pedepsindu-i” pentru publicarea caricaturilor avându-l drept țintă pe Mahomet. La 8 ianuarie, un apropiat al fraților Kouachi, respectiv Amedy Coulibaly, asasina o polițistă într-o localitate limitrofă Parisului, iar a doua zi, el lua ostatici clienți din supermarketul Hyper Cacher din Paris. A ucis patru clienți de confesiune evreiască și a anunțat că acționează în numele Statului Islamic.

Frații Kouachi, dispăruți după atacul la revistă, au fost rapid localizați într-o imprimerie unde au încercat să se ascundă. În cursul asaltului forțelor de elită franceze atât la locul amintit cât și la Hyper Cacher, toți cei trei teroriști au fost uciși.

Atacurile din acele zile de ianuarie 2015 au suscitat un val imens de solidaritate internă și internațională. Adunări de o amploare fără precedent au avut loc în zilele de 10 și 11 ianuarie pe întreg teritoriul Franței (peste 4 milioane de persoane), dar mai ales la Paris, unde șeful statului în exercițiu în acel moment a fost prezent în fruntea marșului de protest, susținut de circa 40 de șefi de stat sau de guvern sosiți special la Paris.

Actualul proces, care va dura până la 10 noiembrie, va fi filmat pentru Arhivele naționale, un fapt excepțional întrucât este interzisă filmarea unui proces cu excepția celor destinate arhivelor istorice (procesul nazistului Klaus Barbie din 1987). Parchetul național antiterorist a cerut avizul pentru acest proces, imaginile nefiind accesibile decât după 50 de ani.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW