Comisia Europeană intenționează să vină cu o propunere ce vizează o „armonizare” a gestionării frontierelor în cadrul spațiului UE, un răspuns coerent pentru „menținerea integrității spațiului Schengen”.
În actualele condiții ale pandemiei de coronavirus, în spațiul Uniunii Europene nu se vorbește „cu o singură voce” în privința libertății de circulație. În ceea ce privește frontierele europene, este clar că a sosit deja al doilea val de contaminare cu Covid-19, determinând închiderea pur și simplu a frontierelor unora dintre țările membre ale Uniunii. Mai întâi a fost Ungaria, care marți a închis porțile nerezidenților. Miercuri, Polonia a interzis zborurile directe cu 44 țări, între care și trei țări membre ale UE. Pe lista țărilor cu care polonezii au interzis legăturile directe aeriene figurează Malta, Spania și România. Diferențele de atitudine față de ţările europene a provocat reacție negativă la Comisia Europeană, semnalează corespondenții agențiilor de presă din Bruxelles.
Uniunea Europeană are deja în colimator Ungaria, întrucât singura excepție de la închiderea frontierelor ungare este acordată cehilor, polonezilor și slovacilor, cu condiția să fie în stare bună de sănătate (teste negative Covid-19 valabile cinci zile de la efectuare). Solidaritatea celor patru țări ale așa-numitului grup de la Vișegrad (din Europa centrală) era de așteptat, dar într-o scrisoare adresată guvernului de lka Budapesta, Comisia Europeană a avertizat luni, 31 iulie, că o astfel de decizie discriminatorie contravine principiului liberei circulații în spațiul Schengen.
Nu este prima oară când Comisia Europeană are o astfel de poziție – fără rezultat – în faţa libertăţii de mișcare în spațiul UE. Reamintim că în luna martie, Comisia a avertizat – în van – că închiderea frontierelor este considerată ineficace de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ÎN iulie, Comisia nu a mai impus o dată limită pentru redeschiderea frontierelor interne europene, conștientă că nu sunt șanse de succes.
În acest moment, când președinția semestrială a UE este exercitată de Germania, aceasta intenționează să propună – miercuri, 2 septembrie – o „armonizare” a gestionării frontierelor în cadrul spațiului UE, un răspuns coerent pentru „menținerea integrității spațiului Schengen”.