20.4 C
București
joi, 13 mai

Italia are un nou guvern. Depune jurământul joi și va fi supus votului de încredere luni

După complicate negocieri, Giuseppe Conte a reușit miercuri să alcătuiască un executiv nou, ținând cont de fragila coaliție dintre Mișcarea celor 5 Stele (antisistem) și Partidul Democrat (de centru-stânga). În ciuda criticilor venite mai ales din partea lui Salvini, liderul Ligii, comentatorii politici locali consideră «echilibrată» împărțirea portofoliilor între cele două forțe politice.

În fine, Conte va reuși să guverneze singur cu echipa sa. Nu mai trebuie să joace rolul de mediator între doi vicepremieri aparținând unor formațiuni politice diferite și cu programe de guvernare mai degrabă opuse. Ei dispar din organigrama noului Executiv, dispare veșnicul vicepremier ofensiv Antonio Salvini. Riscul convocării unor alegeri legislative anticipate pe care Liga, partidul lui Salvini, era convinsă că le poate câștiga fără probleme, a fost acum înlăturat. Giuseppe Conte a promis că politica dusă de coaliția anterioară între M5S și Partidul Democrat va marca o ruptură de cea a precedentului guvern. De remarcat în mod special faptul că, la alcătuirea cabinetului său, Conte a avut grijă să nu dezavantajeze vreunul din partenerii coaliției.

Depolitizarea Ministerului de Interne

Cele două partide ale coaliției au primit, fiecare, câte zece portofolii, iar portofoliul Internelor a fost depolitizat. Cum a procedat, concret, premierul Conte? Avocata Luciana Lamorgese, fost prefect al orașului Milano, a fost însărcinată să instaureze calmul într-un minister – al Internelor – ce a alimentat toate polemicile recente din viața politică italiană. Desemnarea membrilor cabinetului a fost greoaie din cauza lui Luigi di Maio. Liderul M5S nu și-a ascuns reticența față de a colabora cu Partidul Democrat, motiv pentru care – spun surse informate apropiate negocierilor – a fost foarte intransigent, mai ales cu grija de a-și păstra propriul viitor politic. El a renunțat la postul de vicepremier și a acceptat să devină șeful diplomației italiene. Este un post prestigios, dar mai puțin periculos decât cel de ministru al Dezvoltării economice pe care l-a deținut în cabinetul anterior, ce implică riscul revenirii țării la recesiune. El a acordat acest portofoliu unui colaborator apropiat din M5S, liderul grupului de senatori ai M5S, Stefano Patuanelli. El încredințează noului ministru al Economiei, Roberto Gualtieri, misiunea de a elabora viitorul buget. Acest profesor de istorie contemporană, europarlamentar din partea PD din 2009, va trebui să concilieze promisiunile de înghețare a creșterii TVA, de mărire a investițiilor publice și de micșorare semnificativă a impozitelor. El va fi secondat de Paola De Micheli, care devine ministru al Infrastructurilor. El îl înlocuiește pe controversatul Danilo Toninelli, membru al M5S, înfocat opozant al trenului de mare viteză Lyon-Torino. Partidul lui Luigi di Maio își păstrează Ministerele Muncii și politicilor sociale, cel al Justiției, cel al Mediului, și își asumă noul Minister al Inovației tehnologice și al digitalizării. Apărarea, Afacerile europene și Cultura sunt încredințate unor eminenți membri ai PD.

Primele reacții ale lui Salvini

Matteo Salvini, actual lider al opoziției, furios că nu i-au ieșit calculele, respectiv organizarea alegerilor anticipate cu scopul de a prelua singur toată puterea, a avut deja o primă reacție de-a dreptul furioasă. «Acesta este un guvern născut la Paris, Bruxelles și Berlin», a declarat el… «Fără demnitate, fără idealuri, compus din persoane nepotrivite în posturi nepotrivite… Nu va scăpa multă vreme judecății italienilor, până la urmă noi vom câștiga».

Noul guvern depune jurământul joi și va fi supus votului de încredere lunea viitoare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW