Italia: Demisia premierului Giuseppe Conte aruncă Italia în incertitudine

Premierul italian Giuseppe Conte, care marți și-a prezentat demisia fiind lipsit de majoritate în parlament, va încerca să formeze un nou guvern, în ciuda existenței unui moment extrem de delicat pentru Italia, confruntată cu o dublă criză – sanitară și economică. Giuseppe Conte speră să obțină un nou mandat din partea președintelui Sergio Mattarella de a forma un nou guvern, al treilea din 2018 până în prezent, în cadrul căruia să pună în aplicare un plan în valoare de peste 200 miliarde de euro care să relanseze economia italiană, grav afectată de pandemia de Covid-19, căreia i-au căzut victime peste 85.000 de persoane la nivelul țării.

Renzi și susţinătorii săi au părăsit coaliția la guvernare

Criza politică din Italia a fost declanșată, așa cum se știe, de fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), care la 13 ianuarie şi-a retras partidul, Italia Viva (IV), din coaliția la putere. Demisia a intervenit după ce a lansat un val de severe critici la adresa modului de gestionare de către premier și guvern a crizei sanitare, precum și la adresa planurilor de viitoare cheltuieli în plan economic. Italia Viva a făcut parte din majoritatea parlamentară a guvernului Conte, împreună cu Partidul Democrat (de centru-stânga), Mișcarea celor 5 Stele (M5S), antisistem, și alte mici formațiuni politice reprezentate în parlament. Pentru a evita demisia, premierul Conte a trebuit să meargă săptămâna trecută în parlament pentru un vot de încredere în cele două camere. În Camera Deputaților, votul de încredere a fost obținut convenabil, dar în Senat a obținut o majoritate relativă, după retragerea de la guvernare a partidului IV . De atunci, Giuseppe Conte a desfășurat negocieri de culise uneori foarte tensionate, în speranța de a-și asigura sprijinul parlamentarilor independenți sau disidenți, ceea ce i-ar fi permis crearea unei alte echipe remaniate la guvernare. „Cu spatele la zid”, Giuseppe Conte nu a avut altă alegere decât să-și depună mandatul, cu speranța că-și va păstra încrederea președintelui Mattarella pentru a-i încredința mandatul de formare a noului guvern. Conte se mai bazează și pe ultimele declarații ale liderilor PD și M5S în care anunțau că rămân alături de Giuseppe Conte. Surse informate apropiate diverselor formațiuni politice afirmă că niciun partid de centru și de stânga nu este interesat de alegeri legislative anticipate care, potrivit unor sondaje, ar putea permite Dreptei lui Silvio Berlusconi (Forza Italia), asociată extremei drepte (Lega și Fratelli d’Italia) să le câștige.


Foto: By Presidency of the Italian Republic, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81872579

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. ITALIA 12 HRISTOS 12, IT.ALIA. IT-Tisbitul, ALIA-Alai. Alai la Hristos si Tisbitul (2004-2070). Italienii din definitia tarii sunt cei care fac alai la Creationismul din Casa Raiului si la noi doi.
    ITALY 5/11 GOD 5, JESUS 5, CHRIST 11, JESUS CHRIST 11, Mary 11; Italy 5/9 God 5, Jesus 5, Christ 9, JESUS 9; IT.A.LY. IT-Tishbite, A-Arts, LY-Yellow. The yellow arts of Christ and Tishbite (heavenly definition). Artele galbene sunt cele infaptuite dupa Casa Raiului in care stau dintre anii 2004-2070 (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva). Exemple: galaxiile eliptice create dupa Crucea Alba din litere bizantine de pe tavanul negru, stelele verzi fosforescente si nucleul lor luminos dupa un spot cu lumina din tavanul de rigips, nebuloasa Bumerang creata dupa macheta Turnurilor Gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia; ficatul lui Adam creat dupa Led TV SONY 4K UHD diagonala 139cm etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW