Japonia: Fostul șef al diplomației, Fumio Kishida, a fost ales președinte al partidului la putere și va fi viitorul prim-ministru

Miercuri, 29 septembrie, Fumio Kishida, fost ministru de externe, a fost ales în fruntea partidului de guvernământ în Japonia, Partidul Liberal Democrat (PLD), urmând ca, automat, săptămâna viitoare să devină și prim-ministru. Partidul conservator, aflat la putere aproape fără întrerupere de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, plasează de data aceasta în fruntea guvernului un fost bancher din Hiroshima, orașul-martir al primului bombardament atomic din istorie.

Cine este Fumio Kishida

Este cunoscut ca un militant pentru dezarmarea atomică. Paradoxal însă, Fumio Kishida se opune tratatului ONU privind interdicția armelor nucleare pe care Japonia, aliat al Statelor Unite, nu l-a ratificat până acum. Precizează însă că el va accepta să semneze tratatul respectiv «în ziua în care puterile nucleare ale lumii îl vor ratifica». Interesant este și faptul că, în ciuda dezastrului nuclear de la Fukushima, domnia sa este în favoarea prezenței energiei nucleare în mixul energetic al țării.

Cunoscut ca un «adept al consensului», mai puțin carismatic, acest fost ministru de Externe a anunțat că vrea să lupte împotriva inegalităților sociale, a sărăciei, a precarităţilor care s-au amplificat odată cu pandemia de coronavirus. Fumio Kishida insistă asupra necesității restructurării celei de a treia economii a lumii pentru a da Japoniei mijloacele de a rămâne competitivă, în ciuda îmbătrânirii accelerate a populației acestei țări.

Reamintim că Fumio Kishida îi succede lui Yoshihide Suga, a cărui popularitate scăzuse considerabil în cele mai recente sondaje de opinie, lui reproşându-i-se proasta gestionare a crizei sanitare și, mai ales, obsesia sa de a organiza Jocurile Olimpice de la Tokio în ciuda opoziției majorității populației.


- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW