14.8 C
București
joi, 4 martie

Jean-Claude Juncker face declarații-surpriză și în privința Brexit: «Nu avem intenţia să ținem Marea Britanie în UE»

Deși în repetate rânduri președintele Comisiei Europene a deplâns decizia Regatului Unit de a părăsi comunitatea europeană, recunoscând că este o pierdere pentru țările UE, în interviul acordat ziarului german «Welt am Sonntag» domnia sa a venit cu o declarație ce surprinde. El spune că respectă rezultatul referendumului din 2016 și că aşteaptă să afle dacă Londra va ieși din UE cu acordul negociat de Theresa May, care nu are sprijinul majorității parlamentare, sau fără acord.

Jean-Claude Juncker a cerut Marii Britanii să reanalizeze chestiunea Brexit și a respins acuzația cum că Uniunea Europeană ar avea un plan secret ce vizează menținerea Regatului Unit în UE. «Eu, a subliniat Juncker, apreciez a fi nerezonabil ca o parte a opiniei publice din Marea Britanie să considere că este în totalitate de datoria UE să găsească o soluție la toate problemele viitoare ale acestei țări»…«Vă cer, reanalizați problema și spuneți-ne ce doriți. Propunerile noastre sunt pe masa negocierilor de mai multe luni». Sunt unii, a continuat Juncker, care «insinuează că obiectivul nostru este păstrarea prin toate mijloacele a Marii Britanii în sânul UE, dar nu asta este intenția noastră. Noi vrem doar clarificarea viitoarelor noastre relații și respectăm rezultatul referendumului».

Nu există o majoritate în favoarea textului acordului negociat de Theresa May

Primul ministru Theresa May urmează să încerce, în ianuarie, să obțină votul Parlamentului britanic asupra acordului negociat cu Bruxellesul. Nimic însă nu dă ca sigur acest lucru, având în vedere divizările existente chiar în propria formațiune politică a conservatorilor. Ca atare, nu se conturează o majoritate în favoarea textului respectiv. Cei mai fervenţi adepți ai Brexitului se tem că acordul în discuție «agaţă» permanent Regatul Unit de Uniunea Europeană, în timp ce eurofilii speră încă într-un «marche arrière». Un prim vot prevăzut pentru 11 decembrie a fost anulat în ultimul minut de către dna May pentru a-și evita înfrângerea și a-și salva postul. A fost însă amânat pentru a treia săptămână din luna ianuarie și previziunile nu sunt promițătoare.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. GREAT BR.IT.AIN. GREAT BR.AIN.-Brain, IT-Tishbite. The great brain of Tishbite. Marele meu Creier Sfânt, moaște veșnice, compus din Foc Nematerialnic și Puteri fără de materie care creează nori și fulgere pe Terra, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW