Secretarul general al NATO a ținut marți o conferință de presă în ajunul reuniunii miniștrilor Apărării ai țărilor Alianței Atlantice, a cărei temă de discuții este criza ucraineană, necesitatea întăririi echipamentului militar și modul de a acționa în România.
Referindu-se la semnalele din ultimele ore potrivit cărora Vladimir Putin și echipa sa ar fi înclinați spre continuarea discuțiilor diplomatice vizând detensionarea crizei ucrainiene, Jens Stoltenberg constată însă că, în același timp, la granița cu Ucraina sunt menținute importante forțe militare și tehnică militară. A precizat că Alianța, liderii ei, urmăresc în continuare evoluția situației și avertizează în continuare Moscova că orice act de agresiune va primi un răspuns rapid. «Suntem la curent cu toate acțiunile, intimidările Rusiei, știm ce vrea să facă», a spus Stoltenberg, exprimând dorința de a se asigura mai întâi că «actele de agresiune și amenințările nu vor continua…Vom face tot ce este posibil pentru securitatea Alianței». Secretarul general al NATO a relevat faptul că actuala criză a demonstrat cât de important este să se investească în tehnică militară. «Încurajez aliații să continue aceste investiții tocmai pentru a ne asigura securitatea. Sunt încrezător că aliații noștri își vor da consimțământul și vor promite că Europa și NATO vor rămâne împreună”, a spus domnia sa. Explicându-și declarațiile mai puțin optimiste legate de anunțul retragerii unor trupe ruse de la frontiera cu Ucraina, Stoltenberg a atras atenția că trupele se retrag, dar tehnica militară rămâne, suficientă pentru a ocupa Ucraina fără efort, în orice moment.
”Există motive clare pentru care nu trebuie să fim foarte optimiști. Trebuie însă să avem grijă ca eforturile diplomatice să continue”, a subliniat secretarul general al NATO.