Un deputat norvegian a anunțat propunerea sa pentru candidatura lui Jens Stoltenberg la Premiul Nobel pentru Pace 2023, dat fiind ”rolul său în fața Rusiei” legat de războiul din Ucraina.”Stoltenberg merită acest premiu pentru activitatea sa exemplară în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru Alianța Atlantică: ofensivă brutală și neprovocată contra unei țări vecine pașnice”, spune în mesajul său Christian Tybring-Gjedde, reprezentantul Dreptei populiste anti-imigrație din parlamentul norvegian. Fost premier laburist al Norvegiei, Stoltenberg ”a spus din primele momente ale agresiunii că Ucraina poate conta pe NATO câtă vreme va fi necesar”.
Zeci de mii de persoane – parlamentari și miniștri din toate țările, foști laureați, unii profesori universitari etc – pot recomanda candidați la Premiul Nobel pentru Pace. Data-limită pentru supunerea candidaturilor este 31 ianuarie, cei cinci membri ai Comitetului Nobel având apoi posibilitatea de a completa lista de propuneri la prima lor reuniune.
Reamintim că anul trecut a fost propusă candidatura președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În final, premiul a revenit unui grup de trei candidați – militantului din Belarus Ales Bialiatski, aflat deja în spatele gratiilor și al cărui proces tocmai a început la Minsk; ONG-ului rus Memorial, dizolvat de justiție, și Centrului ucrainean pentru apărarea libertăților civile, oponent activ contra războiului declanșat de ruși în Ucraina.
Lista candidaturilor este, de regulă, ținută secretă, dar unii pot anunța candidatura lor personală. Astfel, președintele Senatului pakistanez a anunțat că el l-a propus drept candidat la premiul acesta pe președintele turc Recep Erdogan,”pentru eforturile sale în slujba păcii înainte și în timpul războiului din Ucraina”.
Premiul Nobel pentru Pace acordat sefului unei organizatii militare (NATO)?
Ma rog, pana acum Stoltenberg, in calitatea sa de comandant al NATO, nu a condus razboaie (numite eufemistic „operatiuni militare”),
dar exista riscul ca el sa ordone bombardarea nu-stiu-carei-tari peste niste ani.
Avem deja precedentul Premiului Nobel pentru Pace acordat lui Barack Obama in 2009 (data la care Obama inca nu lansase niciun razboi), dar in 2014 Obama a autorizat o „campanie de lovituri aeriene contra Statului Islamic”… dupa care premiul acordat nu i-a fost retras.