„Putem înainta mai repede, putem avea obiective mai înalte și putem deveni mai puternici, numai dacă rămânem împreună, în solidaritate” le-a spus sportivilor președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, inaugurate vineri seara, vor arăta cu siguranță lumii „puterea solidarității”.
La Olimpiada de iarnă de la Beijing participă aproape 3.000 de sportivi din aproximativ 90 de țări și regiuni. Actuala ediție a Olimpiadei de iarnă a creat noi recorduri în istorie atât în ceea ce privește numărul disciplinelor, cât și cel al medaliilor de aur.
Din 2008 până în 2022, Beijingul a devenit primul oraș din lume care găzduiește atât Jocurile Olimpice de vară cât și cele de iarnă. Olimpiada de iarnă de la Beijing coincide cu Sărbătoarea Primăverii. Din obiceiurile și datinile Anului Nou Chinezesc, mulți sportivi și angajați străini au înțeles mai bine dorința chinezilor în reunirea familiei și unitatea națională, precum și dorința originală a chinezilor de a organiza JO, adică oameni din diferite regiuni, cu diferite culturi și de diferite etnii să se întâlnească și să aducă lumii unitate, pace și speranță.
Lumea nu este liniștită în perioada JO de iarnă de la Beijing. Pandemia nu s-a încheiat, tensiunile geopolitice cresc. Pe acest fond, „mai multă solidaritate”, susținută de mișcarea olimpică este, fără îndoială, ceea ce este necesar în epoca actuală.
După 6 ani de pregătiri, depășind impactul pandemieei, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au loc conform programului, ceea ce reflectă în sine responsabilitatea Chinei în promovarea solidarității mondiale.
Peste 30 de lideri de stat, de guvern și de organizații internaționale sunt prezenți la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Beijing și alte evenimente. Organizația Națiunilor Unite a emis pentru prima dată mărci poștale cu JO de iarnă, terenul de hochei din partea centrală a Washingtonului a fost luminat în „roșu chinezesc”, un spectacol de lumini pe tema Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc pe clădirea Turnului Cairo. Toate acestea arată că JO de iarnă de la Beijing au devenit o platformă perfectă pentru impulsionarea solidarității lumii cu spiritul sportiv și o practică inedită pentru promovarea constituirii comunității umane cu destin comun.
„Voi împărtăși bucuria acestui eveniment global sportiv – Jocurile Olimpice de iarnă cu prietenii chinezi”, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat în exclusivitate șefului CMG, Shen Haixiong. El a afirmat că sportul este un fenomen special al civilizației umane. Organizarea de evenimente sportive grandioase va contribui la diminuarea distanței dintre oameni și la adâncirea cunoașterii reciproce.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că actuala ediție a JO de iarnă va aduce contribuții la impulsionarea păcii mondiale.
Ziua deschiderii JO de iarnă coincide cu primul termen solar chinezesc Lichun, adică începutul primăverii. China este pregătită! La începutul primăverii, când flacăra olimpică luminează cerul nopții deasupra Beijingului, sub drapelul olimpic cu cinci cercuri, sportivi din întreaga lume vor concura sub motto-ul „Mai rapid, mai sus, mai puternic – împreună”, stimulând lumea să se unească într-un viitor comun!
Articol realizat de Radio China International și CCTV