Joe Biden: În Afganistan, Statele Unite au avut de ales «între plecare sau escaladare militară»

Într-un discurs solemn rostit marți de la Casa Albă, la încheierea celui mai lung război dus vreodată de Statele Unite, președintele Joe Biden a salutat «extraordinarul succes» al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan, în ciuda morții celor 13 militari americani victime ale atentatului jihadist de joia trecută din imediata apropiere a aeroportului din Kabul. «Nicio țară nu a realizat ceva comparabil în întreaga istorie», a subliniat președintele american. Iar «extraordinarul succes al acestei misiuni» a adăugat domnia sa, «s-a datorat incredibilului talent, bravurii și curajului altruist al armatei americane, diplomaților americani și profesioniștilor noștri din serviciul de informații». Președintele Biden a ținut să precizeze că «Statele Unite rămân determinate să evacueze americanii rămași în Afganistan», al căror număr este evaluat între 100 și 200 persoane.

Apărându-și decizia privind plecarea militarilor americani din Afganistan până la 31 august, criticată în continuare de oameni politici și de presa americană, Joe Biden a insistat și cu acest prilej că Statele Unite nu au avut altă alegere decât «între plecare sau escaladarea militară», după acordul încheiat de predecesorul său, Donald Trump, la Doha (Qatar) cu talibanii. «Noi», a spus președintele american, «nu am mai avut decât o simplă alegere: fie să urmăm angajamentul luat de precedenta administrație, fie să nu plecăm și să retrimitem zeci de mii de soldați în război… Adevărata alegere era între plecare sau escaladare, iar eu nu am prelungit acest război etern și nici nu am prelungit retragerea eternă». După ce a adus un nou omagiu celor 13 militari uciși în atentatul sinucigaș de joia trecută de lângă aeroportul din Kabul, președintele Biden i-a avertizat pe jihadiştii Statului islamic K, autorii atentatului: «Nu am încheiat lucrurile cu voi. Noi nu avem nevoie de oameni în teren pentru a vă pedepsi», evocând atacurile americane cu drone.

Pe un ton dramatic, Joe Biden s-a adresat jurnaliștilor prezenţi marți la Casa Albă: «Vă dau cuvântul meu, din toată inima, sunt convins că retragerea trupelor din Afganistan a fost cea mai bună decizie, o decizie înțeleaptă, cea mai bună decizie pentru America».

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Am fugit rusinos de acolo, cu coada intre picioare, armata cea mai vaccinata din lume( care a imbuliNATO) suferind cea mai umilitoare infragere in fata nevaccinatilor talibani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW