13.8 C
București
joi, 6 mai

Joe Biden vrea o nouă strategie, „fermă”, față de China. Nu va ezita să recurgă la forță, dar acordă prioritate diplomației

După ce, miercuri, Joe Biden s-a întreținut – telefonic – cu omologul său Xi Jinping, pentru prima oară de la instalarea sa la Casa Albă, la Washington și Beijing au fost date publicității comunicate din care reiese că, în afara felicitărilor cu prilejul Anului Nou chinezesc, cei doi lideri au abordat teme precum lupta împotriva schimbărilor de climă și împotriva pandemiei de Covid-19. Nu la fel de „plăcute” au părut subiectele referitoare la situația din Hong Kong, soarta minorității musulmane a uigurilor, relațiile cu Taiwanul, practicile comerciale. Unii analiști au interpretat acest prim contact Biden-Xi Jinping drept un semn de „respect reciproc”, sau, de ce nu, mai spun alții, drept dorința de a „readuna ţăndarile” intervenite în relațiile bilaterale, după patru ani de tensiuni ce au dus Washingtonul și Beijingul la situația de a nu-și mai spune „bună ziua”.

Un grup de lucru la Pentagon care va elabora strategia militară față de China

Miercuri, Joe Biden a făcut prima sa vizită, după preluarea președinției Statelor Unite, la Pentagon. Domnia sa a comunicat înalților oficiali militari voința de a se elabora o nouă strategie militară „fermă” față de China, cu precizarea că folosirea forței trebuie „să fie ultimul mijloc la care s-ar recurge”. Președintele Biden a anunțat crearea unui „grup de lucru, în cadrul Ministerului Apărării, având misiunea de a elabora strategia față de China, „pe care Statele Unite o consideră drept adversarul lor strategic numărul 1”. Alcătuit din 15 consilieri civili și militari, acest grup – care are la dispoziție patru luni pentru a prezenta recomandările sale ministrului Apărării, Lloyd Austin – va fi prezidat de un fost consilier diplomatic al lui Biden, specialist în relațiile cu China, Ely Ratner. Obiectivul grupului mai sus menționat este să determine „postura militară necesară în Pacific, pentru a contracara ambițiile teritoriale ale Beijingului, dezvoltarea cooperării cu aliații, dar și determinarea genului de relații ale Statelor Unite cu armata chineză” …”Aceasta va necesita un efort din partea întregului guvern (american – nn), o cooperare între cele două partide din Congres și alianțe, parteneriate solide. Numai așa vom putea răspunde provocărilor Chinei”, a subliniat Joe Biden în fața militarilor. „Nu voi ezita niciodată să fac uz de forță pentru a apăra interesele vitale ale poporului american și ale aliaților noștri atunci când va fi necesar”, a declarat solemn președintele Biden la prima sa întâlnire cu oficialii armatei americane. Domnia sa a ținut însă să sublinieze că, în relațiile cu adversarii Statelor Unite, va acorda prioritate diplomației.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW