Joi seară, europenii i-au întins covorul roșu lui Joe Biden. Este pentru prima oară – de la Barack Obama în 2009 – când un președinte american este convocat la o reuniune la cel mai înalt nivel a celor 27 membri ai Uniunii Europene. Din păcate, pandemia de Covid-19 a obligat la o reuniune în regim de videoconferință.
Potrivit relatărilor corespondenților de presă aflați în Bruxelles, alocuțiunea președintelui american a fost scurtă, de circa un sfert de oră. Firul alocuţiunii l-au constituit valorile comune împărtășite atât de Europa cât și de Statele Unite. Domnia sa a subliniat că UE și Statele Unite sunt democrații liberale, preocupate de respectarea demnității umane și de libertatea de exprimare. Toate aceste elemente sunt, în opinia președintelui american, baza pentru un parteneriat americano-european în dosare-cheie ale acestui moment, cum ar fi economia, clima, securitatea, criza sanitară. Președintele Biden a acordat o atenție specială cooperării în domeniul economic și comercial.
Referindu-se la livrarea vaccinurilor contra Covid-19 , subiect ce a provocat nemulțumiri europenilor, Joe Biden le-a recomandat să aștepte. El dorește să vadă 200 milioane de americani vaccinați până la sfârșitul lunii aprilie. Biden le-a explicat „celor 27” că misiunea sa este înainte de toate vaccinarea populației americane. A reamintit însă că America a vărsat 4 miliarde de dolari pentru programul de ajutorare a țărilor sărace în lupta contra coronavirusului.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președintele Biden a evocat „necesitatea unui angajament conținut între Statele Unite și Uniunea Europeană privind relațiile cu Turcia, Caucazul de Sud, Europa de Est și Balcanii occidentali”. O colaborare este dorită și în privința Rusiei, dar o subliniere specială a acordat necesității colaborării în fața concurenței Chinei. Trebuie acționat „rapid și eficient dacă se dorește câștigarea bătăliei”, a subliniat Joe Biden, în opinia căruia China „este simbolul confruntării între democrații și autocraţii”.
Revitalizarea relațiilor cu UE
Secretarul de stat american Antony Blinken a petrecut trei zile la Bruxelles, având întâlniri cu numeroși înalți oficiali europeni. Pe acest fond, participarea președintelui Joe Biden la summitul de joi este interpretată ca un semn suplimentar al voinței Washingtonului de a revitaliza relațiile cu Uniunea Europeană. Joi seară, după episodul Biden, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut declarații în care a subliniat că „acum, mai mult ca oricând, Statele Unite și Uniunea Europeană au o mare responsabilitate față de generațiile viitoare, dat fiind că deciziile luate împreună pe subiecte cum ar fi securitatea, democrația și stabilitatea vor avea un impact de-a lungul anilor pentru copii și nepoții noștri”.
Poziție nuanțată a Angelei Merkel
Dna cancelar Angela Merkel, a cărei țară întreține relații comerciale ample cu China, s-a arătat mult mai circumspectă în exprimare. Ea a reamintit că Uniunea Europeană a ales să-și păstreze suveranitatea strategică, inclusiv față de Beijing. Dar, a adăugat domnia sa, „noi avem un soclu comun de valori cu Statele Unite, care este incontestabil și clar, dar avem, de asemenea, și propriile noastre interese…Vor exista puncte comune cu Statele Unite, dar nu va exista identitate”, a adăugat ea. Ca și alte capitale europene, Berlinul nu vrea, deci, să fie pus în situația de a alege între Washington și Beijing.
Foto: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99044263
Joe Bidon vrea să facă din Uniunea Europeană, fosta sovietica, “partener” în bătălia contra propriilor lor autocraţii
” Joe Biden vrea să facă din Uniunea Europeană “partener” în bătălia contra autocraţiilor „. Ca bine le mai zici matale/don Quihote(apoxim.) , dara cei care se-mpusca/la liber, cumu-s… impiedicatule pe scari ?!