Britanicii sărbătoresc, începând de joi până duminică, împlinirea a 70 de ani de domnie a Reginei Marii Britanii. Este un Jubileu de platină, o ocazie pentru a celebra o regină la fel de populară ca întotdeauna. Slăbită din cauza problemelor de sănătate, foarte adesea în ultima vreme înlocuită de prințul Charles, Elisabeta a II-a refuză totuși ideea de a abdica.
Micile pub-uri autorizate să rămână deschise până după miezul nopții, spun unii comentatori, sunt un semnal că în Regatul Unit se petrece ceva foarte important. Începând de joi până duminică, ”supușii” britanici vor sărbători într-o atmosferă sărbătorească rar întâlnită Jubileul de platină, 70 de ani de domnie ai reginei.
Devenită regină la vârsta de 25 ani, în 1952, Elisabeta a II-a are acum 92 de ani. Excepționala sa longevitate pe tron o plasează pe a treia poziție între monarhii cu cele mai îndelungate domnii, după regele francez Ludovic al XIV-lea și suveranul thailandez Rama IX. ”A devenit un monument național, un mit în viață”, spune istoricul britanic Philippe Delorme, specialist în istoria monarhiilor britanice. ”Reamintiți-vă că primul său prim-ministru a fost Winston Churchill, ea a purtat uniforma militară în al doilea război mondial… Este realmente un personaj pe care întreaga planetă a cunoscut-o… ea este regina secolului XX, iar acum este regina secolului XXI. Așa se explică această fervoare și chiar dragoste din partea britanicilor pentru această bătrână doamnă care simbolizează unitatea și continuitatea națională”, mai spune istoricul mai sus citat.
Un jurământ religios
Această bătrână doamnă are însă din ce în ce mai multe dificultăți în a-și asuma responsabilitățile de regină, în special din cauza problemelor de sănătate. Ele au împiedicat-o în ultimele luni să participe la numeroase evenimente și și-a multiplicat întâlnirile virtuale cu interlocutorii săi. Dar… nu se pune problema abdicării în favoarea fiului său, prințul Charles. De ce? Pentru că la accesul său la tron, în urmă cu 70 de ani, ea a făcut un jurământ religios prin care se angaja să poarte coroana regală până la moarte.”Ea se consideră, astfel, regină pentru întreagă viață, învestită cu o misiune sacră și nu are în vedere să abdice”, explică istoricul Philippe Delorme.
”Pasare a puterii cu calm”
Nu se pune deci problema abdicării, dar are, se pare, loc o pasare a puterii ”en douceur”, operată între Elisabeta a II-a, prințul Charles și nepotul William. Deja la 10 mai, prințul Charles a pronunțat în numele ei faimosul Discurs al Tronului în fața parlamentarilor britanici, prilej pe care regina nu l-a pierdut decât de două ori de la încoronare. Charles și William au preluat toate funcțiile de reprezentare, dar regina rămâne șeful statului. Ea este cea care conduce audierea săptămânală cu primul ministru și tot ea semnează toate documentele oficiale. Este deci inexact să se vorbească despre o ”regenţă”. Constituția britanică nu o prevede decât în caz de boală mintală a suveranului. Suntem, spun istoricii britanici, mai degrabă ”într-o situație de delegare a puterii sau de locotenenţă generală, ceea ce convine absolut britanicilor, ei fiind într-o așa mare admirație pentru regină și pentru tot ceea ce ea a făcut pentru țară, încât nu-i cer să abdice”.
Cine ii va lua locul pe tron babaciunii ? Eu i-as pune pe adorabilii Corgi.
Precum se vede treaba , „puterea” … chiar te tampeste !