Judecate pentru fraudarea APIA cu aproape 300.000 de lei

Aldezir Marin (gds.ro)

Judecătorii de la Tribunalul Mehedinţi au dispus începerea judecării a două inculpate, o consilieră APIA şi directoarea unei sucursale bancare, la data faptelor. Procurorii DNA au susţinut că angajata APIA ar fi obţinut, în numele unor fermieri, fără ştiinţa acestora, aproape 300.000 de lei. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori se numără folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene, falsul intelectual şi falsul informatic.

Procurorii DNA din Craiova anunţau, în decembrie 2021, trimiterea în judecată a două inculpate. Este vorba de o consilieră de la APIA Baia de Aramă şi de directoarea unei sucursale bancare, la data faptelor. Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost comise între anii 2012-2014.

În perioada 2012 – 2014, inculpata M.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi depus în numele a cinci fermieri (fără cunoștința acestora), la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

În cazul a trei dintre aceștia, inculpata M.V. ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea APIA, în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate”, au precizat anchetatorii.

A cheltuit banii fermierilor

Procurorii DNA au mai susţinut că angajata APIA a obţinut aproape 300.000 de lei în numele fermierilor.

Ulterior, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM.
Prin aceste demersuri, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri”
, au mai precizat procurorii DNA.

Aceştia din urmă au mai susţinut că APIA s-a constituit parte civilă în dosar, dar şi că au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cele două inculpate.

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi pe 25 noiembrie 2021 şi a intrat în procedură de cameră preliminară. Pe 21 martie, instanţa a respins cererile privind nelegalitatea actului de sesizare formulate de inculpate şi a dispus începerea judecăţii.

Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW