Un studiu intitulat Global Nutrition Report (GNR) arată că aproape jumătate din populația Terrei suferă de o proastă nutriție. Alimentația noastră, atrage atenția această cea mai recentă analiză, «constituie deja un pericol major, cu consecințe nefaste pentru sănătatea oamenilor și pentru planetă».
Potrivit raportului anual GNR, ale cărui date provin de la organizații cum ar fi ONU, FAO, OMS sau UNICEF, 48% din ființele umane ale planetei mănâncă la ora actuală mult sau prea puțin. În ritmul actual, lumea nu va atinge opt din nouă obiective nutriționale fixate de Organizația Mondială a sănătății pentru 2025.
Creștere cu 15% a deceselor din cauza proastei alimentații
Este vorba în special de copii foarte debili (prea slabi pentru talia lor), de întârzierea creșterii (prea mici pentru vârsta lor), precum și de obezitatea adulților. Raportul estimează că aproape 150 milioane de copii cu vârste sub cinci ani suferă de creștere întârziată, peste 45 milioane sunt debili fizic și aproape 40 milioane supraponderali. Peste 40% dintre bărbați și femei (2,2 miliarde de persoane) sunt obezi. Decesele evitabile, datorate unei proaste alimentații, au crescut față de 2010 cu 15%, ceea ce reprezintă un sfert din totalul adulților decedați, a declarat pentru presă președinta grupului de experți independenți ai GNR, Renata Micha. «Rezultatele noastre mondiale, a adăugat ea, arată că alimentația noastră nu s-a ameliorat în ultimii zece ani și constituie de acum un pericol major pentru sănătatea oamenilor și pentru planetă»… Potrivit raportului, populațiile nu consumă cantitățile recomandate de alimente benefice pentru sănătate, cum ar fi legumele și fructele. Fără surpriză, țările cu venituri mici au cel mai mic consum de astfel de alimente. În țările unde veniturile sunt mai mari, sunt consumate alimente cu efect nociv asupra sănătății, cum ar fi carnea roșie, produsele lactate și băuturile și au cel mai mare număr de persoane supraponderale. GNR a calculat că cererea alimentară mondială a generat în anul 2018 circa 35% din emisiile de gaze cu efect de seră. Alimentele de origine animală, indică raportul, au un impact asupra mediului înconjurător mai mare decât alimentele de origine vegetală. Sistemul alimentar și de sănătate a fost și mai mult perturbat de pandemia de coronavirus, care a dus la creșterea cu până la 155 milioane de persoane ajunse la sărăcie extremă.