Liderul laburist Jeremy Corbyn intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva Theresei May

În cazul în care acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles-ul nu va fi aprobat de Parlament, aceasta va trebui nu numai să revină, în termen de trei zile, cu un «plan B», dar se va confrunta cu o moțiune de cenzură din partea opoziției laburiste. Liderul laburist Jeremy Corbyn a promis joi, într-un discurs rostit la o uzină din Wakefield (nordul Marii Britanii), că va cere supunerea la vot a unei astfel de moțiuni cu scopul de a determina căderea guvernului în cazul în care textul acordului actualmente în dezbatere nu va primi votul deputaților. Nu a precizat totuși calendarul unei astfel de moțiuni, neexcluzând o amânare a datei ieșirii Regatului Unit din UE.

«Pentru a ieși din impas, organizarea alegerilor anticipate nu este doar opțiunea cea mai realistă, dar și cea mai democratică», a declarat liderul laburist la Wakefield, regiune situată în nordul Angliei, unde, la referendumul din iunie 2016, 66% din alegători au votat pentru ieșirea din UE. Ei sunt de părere că ar putea fi negociat «un acord mai bun pentru Regatul Unit».

Prudenţă în privința calendarului moțiunii de cenzură

Jeremy Corbyn este totuși prudent în privința momentului la care ar prezenta moțiunea de cenzură împotriva Theresei May. «O vom prezenta, a explicat el, «la momentul oportun», cu alte cuvinte, «când vom considera că avem cele mai mari șanse de a fi votată». Corbyn nu a exclus de altfel extinderea termenului prevăzut de articolul 50 din Tratatul UE privitor la modul în care un stat poate părăsi Uniunea, cu scopul de a amâna, acum, plecarea Regatului Unit, prevăzută pentru 29 martie. În ce-i privește pe laburiști, Corbyn spune că ei au în vedere o astfel de posibilitate dacă s-ar afla la putere, urmând ca astfel să aibă timp pentru negocierea unui alt acord.

Liderul laburist nu a exclus nici susținerea unui al doilea referendum privind apartenența Regatului Unit la UE în cazul în care nu nu va reuși să provoace organizarea de alegeri anticipate. Oricum, Corbyn exclude categoric ieșirea din UE fără un acord de «divorț à l’amiable».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW