12 octombrie 2018
Companiile mici, cu mai puțin de 50 de angajați, pot fi o țintă profitabilă pentru infractorii cibernetici pentru datele pe care le dețin – ale clienților și angajaților. Acestea pot aduce sume importante dacă sunt vândute sau se cere răscumpărare în schimbul returnării lor. În afară de riscul constant al întreruperii activității din cauza problemelor de securitate cibernetică, un studiu Kaspersky La a arătat că firmele mici sunt puse în pericol și de faptul că se bazează pe angajați fără experiență în domeniul securității cibernetice. Una din trei firme mici încredințează securitatea IT unor angajați care s-ar putea să nu aibă cunoștințele necesare pentru a le proteja de amenințările în continuă creștere.
Axat pe amenințările pentru companiile mici, raportul Kaspersky Lab arată cum le influențează fenomenul ransomware – de exemplu, firmele care cad pradă fenomenului ransomware tind să fie victime de mai multe ori. Astfel, dintre cele afectate de incidente în ultimele 12 luni, 37% au avut de-a face cu două sau trei infectări.
Acest fenomen poate avea un efect distructiv asupra unei companii, din cauza întârzierilor sau a imposibilității de a avea acces la fișiere pentru perioade îndelungate. Dintre victimele ransomware intervievate, peste un sfert (27%) au pierdut accesul la datele lor săptămâni întregi, ceea ce înseamnă pierderi de profit și afectarea reputației.
Sergey Martsynkyan, Head of B2B Product Marketing la Kaspersky Lab spune: „Ransomware-ul este una dintre numeroasele amenințări cibernetice cu care se confruntă companiile astăzi. Atunci când lovește, poate avea implicații uriașe, indiferent de dimensiunea afacerii, dar firmele foarte mici sunt cu atât mai vulnerabile la incidente multiple Unul dintre motive poate fi acela că în companiile mici segmentul IT este gestionat de persoane care nu știu întotdeauna cel mai bine cum să evite pericolele. Pur și simplu, nu au timpul necesar sau abilitățile IT pentru a contracara amenințările.”
Companiile mici se pot proteja mai bine, în ciuda lipsei de personal IT, cu soluții de securitate create special pentru astfel de organizații, cum este Kaspersky Small Office Security. Aceasta ajută companiile astfel:
- Este ușor de folosit: orice angajat poate pune în funcțiune și gestiona noul Kaspersky Small Office Security – chiar dacă nu are cunoștințe aprofundate în domeniul IT.
- Funcționează de la distanță: soluția poate fi administrată prin intermediul unei console online, pentru ca utilizatorii să poată monitoriza securitatea de oriunde. Astfel, se aplică foarte bine afacerilor mici, care nu au un birou, sau celor care folosesc numeroase servicii la distanță.
- Protecție la nivelul PC-ului și al serverului: componenta System Watcher care este disponibilă pentru servere de fișiere Windows, precum și pentru computere, protejează datele importante de business, blocând acțiunea exploit-urilor și anulând orice activitate realizată de aplicații malware.
- Sprijină mobilitatea companiilor VSB (Very Small Business): pentru a securiza angajații care lucrează din altă parte și pe cei care călătoresc, tehnologiile mobile de securitate și management din Kaspersky Small Office Security protejează informațiile sensibile aflate pe dispozitivele angajaților. Soluția include și posibilitatea de a localiza, bloca și șterge informațiile despre dispozitivele pierdute, pentru a proteja datele companiei, în cazul în care dispozitivele ar ajunge pe mâini nepotrivite.