Kazahstan: Forțele militare ruse au început retragerea. Președintele țării promite reconstrucția după revolte

La Almaty, capitala economică a Kazahstanului, a avut loc miercuri o ceremonie ce a marcat începerea retragerii trupelor ruse venite la 6 ianuarie în sprijinul puterii în fața situației extrem de tensionate create de revoltele împotriva creșterii prețului carburanților, a scăderii drastice a nivelului de trai și a corupției. S-a precizat că retragerea va avea loc progresiv, după ce situaţia s-a calmat aproape total. Într-un comunicat oficial, Ministerul Apărării al Kazahstanului a confirmat lansarea operațiunii de plecare, ea necesitând probabil circa zece zile. «Operațiunea de menținere a păcii a luat sfârșit… misiunea a fost îndeplinită», a declarat generalul rus Andrei Serdiukov, comandantul contingentului Organizației tratatului de securitate (OTSC) ce a inclus 2030 trupe ruse, belaruse, armene, tadjice și kirghize, venite în Kazahstan la apelul lansat de președintele Kassym-Jomart Tokaïev. Potrivit Ministerului Apărării, aceste trupe au început deja pregătirea materialului militar și tehnic pentru a le încărca în aparatele aviației ruse care le va transporta la bazele permanente.

Așa cum se știe, Kazahstanul a fost săptămâna trecută teatrul unor violenţe fără precedent de la proclamarea independenței în 1991, soldate cu un greu bilanț: zeci de morți, sute de răniți și – conform unor noi cifre – cel puțin 12.000 de arestați. Violențele cele mai grave au avut loc la Almaty, însoțite de schimburi de focuri cu arme, jafuri, incendierea unor magazine, incendierea primăriei și a rezidenței prezidențiale. Revoltele respective au fost calificate de președintele Tokaiev drept agresiuni teroriste împotriva autorităților, deși nu sunt probe edificatoare în acest sens.

Președintele a promis reconstrucția orașului Almaty

Miercuri, președintele Kassym-Jomart Tokaïev s-a deplasat la Almaty, pentru prima oară de la revoltele însoţite de distrugeri de săptămâna trecută. În declaraţiile pe care le-a făcut, el a promis să repare toate distrugerile. «Sarcina actuală constă în reconstruirea orașului în cel mai scurt termen posibil. În mod cert, orașul va fi refăcut», a spus președintele în cadrul unei reuniuni guvernamentale. Președintele a vizitat și aeroportul din Almaty, grav deteriorat de grupuri de agresori, și a dispus efectuarea unor prime remedieri pentru a se permite reluarea traficului aerian intern și internațional. A vizitat de asemenea familii ale celor uciși în cursul revoltelor, răniții aflați în spitale şi a promis să«evalueze personal amploarea consecințelor atacului terorist din cel mai mare oraș al țării, Almaty».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW