Kazahstan: Președintele țării anunță că ”ordinea constituțională a fost restabilită”

«Ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile Kazahstanului», a declarat șeful statului, Kassym-Jomart Tokaiev, într-un comunicat, precum și într-o apariție personală la posturile de televiziune. El a precizat de asemenea, citat de France Presse, că «operațiunile vizând restabilirea ordinii publice continuă până la distrugerea totală a militanților». Vineri dimineață, președintele Tokaiev a revenit cu declarații televizate în care a respins orice posibilitate de negociere cu protestatarii și a anunțat că a autorizat forțele de ordine «să deschidă focul pentru a ucide fără avertisment» . «Ce fel de negocieri putem avea cu niște criminali, cu ucigași? Am avut de-a face cu bandiți înarmați și antrenați…Trebuie distruși», a lansat Tokaiev de la posturile de televiziune, considerând «absurde» apelurile la negocieri și soluții pașnice venite din Occident. Potrivit lui Tokaiev, Kazahstanul, cea mai mare țară din Asia Centrală, este tulburată acum de o contestație izbucnită duminica trecută în provincie, împotriva majorării prețurilor la gazul lichefiat, înainte de a se extinde la alte orașe și mai ales la capitala economică a țării, Almaty. Almaty, a relatat Tokaiev, a fost atacat «de 20.000 de bandiți având un plan clar de acțiuni bine coordonate și pregătite la un înalt nivel pentru luptă», iar «presa liberă și anumite persoane din străinătate au jucat rolul de instigatori» la această criză.

Trupe ale Rusiei și ale aliaţilor ei sunt de joi în Kazahstan

Un contingent de trupe ruse și ale unor aliați ai Moscovei au sosit joi în Kazahstan pentru a ajuta autoritățile să protejeze clădirile strategice și să se alăture forțelor de ordine pentru restabilirea ordinii publice. Președintele Tokaiev i-a mulțumit vineri președintelui Vladimir Putin pentru răspunsul rapid la solicitarea ajutorului pentru oprirea violențelor soldate cu zeci de morți și peste o mie de răniți.

«Operațiunea antiteroristă continuă», a mai spus președintele Tokaiev, «dat fiind că militanții nu au depus armele. Cei care nu se predau vor fi eliminați. Organele locale dețin controlul asupra situației, dar teroriștii utilizează în continuare armele și distrug bunurile cetățenilor». Ministerul de Interne a anunțat că au fost uciși 26 «criminali înarmați» și 18 au fost răniți. A confirmat că toate clădirile administrative au fost eliberate și plasate sub protecție, cu 70 puncte de control stabilite la nivelul țării. Forțele de ordine au raportat că 18 polițiști au fost uciși și 748 răniți. Peste 3000 persoane au fost arestate la nivelul întregii țări.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW