Are nevoie de infrastructurile UE pentru tranzitarea liberă, rapidă și eficientă a mărfurilor ucrainene
Imediat după încetarea valabilității acordului cerealier între Ucraina și Rusia, Kievul a denunțat bombardamentele lansate de trupele ruse asupra porturilor din regiunea Odesa, iar guvernul, Volodimir Zelenski personal s-au adresat ONU cerându-i să permită reluarea exporturilor prin Marea Neagră, culoarul din apele României și Bulgariei. Taras Visotski, ministrul adjunct al Agriculturii, a făcut unele precizări exclusive pentru Radio France Internationale referitoare la situația creată și calea de ieșire din ea.
În legătură cu cererea Ucrainei de creare a unor patrule militare în Marea Neagră sub mandat ONU, pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, Taras Visotski a recunoscut că este dificilă crearea unor astfel de patrule, dar în urma încetării acordului cerealier apare o gravă problemă a securității alimentare mondiale. Oficialul ucrainean a cerut de asemenea Uniunii Europene să ridice restricțiile instituite în luna iunie de Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România.
Taras Visotski este de acord cu cei care spun că este dificil a crea patrule în Marea Neagră în condițiile în care navele ce se vor apropia de coasta Ucrainei vor fi considerate obiective militare și deci participante la conflict. ”Dar tocmai de aceea noi considerăm că este nevoie de toate mijloacele de protecție posibile, atât aeriene cât și pe mare pentru a se asigura securitatea navelor civile. Este crucială continuarea exporturilor de cereale pentru securitatea alimentară mondială… este o chestiune de stabilizare a prețurilor internaționale și de securitate alimentară îndeosebi pentru anumite țări africane și din Asia de Sud-Est”, a mai spus oficialul.
Taras Visotski a mai declarat pentru RFI că în noaptea de marți spre miercuri, silozurile din portul Odesa au fost direct vizate de bombardamentele rușilor. 60.000 tone de cereale au fost distruse. Erau silozurile de la sol ucrainean obiective militare? – a întrebat retoric oficialul ucrainean. A precizat apoi că în acest moment, în porturile ucrainene se află depozitate 2 milioane tone de cereale. ”Tot teritoriul Ucrainei, inclusiv infrastructurile și porturile sunt ținte militare de mai bine de un an de zile și chiar după încheierea acordului cerealier porturile noastre au fost bombardate. Nu este, deci, ceva neobișnuit”, a subliniat ministrul ucrainean. Întrebat ce opinie are despre cererea unor țări europene vecine Ucrainei de a se prelungi restricțiile la importurile lor de cereale ucrainene, Taras Visotski a precizat că Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România nu sunt principalii cumpărători de cereale ucrainene. Acestea sunt cerute în Germania, Olanda, în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Africa de Sud, Africa centrală. Noi, însă, avem nevoie de sprijinul acestor țări vecine pentru a asigura tranzitul liber, rapid și eficient al cerealelor noastre. ”Noi, a reamintit ministrul citat, avem un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană și faptul că apar astfel de excepții nu este normal. Aceste restricții trebuie ridicate. Noi avem nevoie, simplu, de infrastructurile acestor țări din UE pentru a ne tranzita mărfurile”, a ținut să sublinieze Taras Visotski.
s-au gasit ucrainienii sa dea cu bombe cu dispersie ( interzise dupa al doilea razboi mondial/ sunt bombe ce afecteaza mai mult populatia civila din localitatile bombardate decar armata inamica
Bine fac rusii ca iau asemenea masuri Acolo cat timp e acest Zelemînski presedinte nu o sa fie pace sa fie clar
As ridica restrictiile cand vor ridica si ei restrictiile din Bucovina de Nord asupra minoritatii romane si cand acestia vor avea dreptul la scoli si slujbe in limba romana