O întâlnire între Vladimir Putin și Kim Jong-un ar putea avea loc săptămâna viitoare, la Vladivostok. Agenția de presă nord-coreeană dă ca probabilă data întâlnirii, 24 aprilie.
Vladimir Putin salută demersurile diplomatice ale lui Kim Jong-un ce vizează ieșirea din izolare în fața Washingtonului, dar care servește propriul interes de a se consolida ca mare putere regională. Vladimir Putin vede în chestiunea denuclearizării peninsulei coreene un motiv de îngrijorare, o sursă de instabilitate în regiune. El consideră, însă, că strategia sancțiunilor, promovată de Statele Unite, este neoperantă și mai degrabă încurajează paranoia militară a regimului lui Kim Jong-un.
În condițiile în care negocierile cu Donald Trump par să se blocheze, în urma fiasco-ului întâlnirii de la Hanoi, Kim Jong-un se pregătește să-l întâlnească pentru prima oară pe Vladimir Putin. Presa sud-coreeană de marți preciza că dictatorul nord-coreean ar putea călători până la Vladivostok la bordul unui tren blindat, pornind la drum începând de săptămâna viitoare. Întâlnirea cu liderul rus, spun sursele citate, ar urma să aibă loc, de fapt, într-un oraș situat nu departe de frontiera lor comună, probabil la Vladivostok, situat la 270 km de Coreea de Nord. Sursele sud-coreene spun că Kim Chang-son, directorul de cabinet al lui Kim Jong-un, s-a aflat luna trecută, timp de o săptămână, în Rusia fără îndoială pentru a pregăti acest voiaj istoric al șefului său. El a fost văzut atât la Moscova, cât și la Vladivostok. În zilele imediat următoare acestei vizite, autoritățile de la Moscova au confirmat invitația adresată liderului nord-coreean pentru a efectua o vizită oficială în Rusia.
Inițiative diplomatice
În cadrul reluării negocierilor cu Donald Trump, Kim Jong-un a înmulţit în ultimele luni inițiativele diplomatice, preocupat de ideea de a nu se afla izolat în fața Washingtonului. După ce mulți ani a evitat contactele cu marile puteri din regiune, Kim Jong-un s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, fără să se deplaseze la Seul. L-a vizitat în schimb pe președintele Chinei, Xi Jinping. La toate aceste demersuri diplomatice a fost evidentă încercarea de a crea aparențele unei forme de solidaritate din partea interlocutorilor, dorind ca astfel să obțină o diminuare a sancțiunilor americane ce afectează grav economia nord-coreeană. În plus, întâlnindu-l pe Vladimir Putin, spun corespondenți de presă acreditați la Moscova, citați de «Les Echos», Kim Jong-un va putea continua eforturile și va pune bazele unei slăbiri a dependenței diplomatice și economice de Beijing. Demersurile liderului de la Pyongyang vin exact în întâmpinarea dorinței – neascunse – a lui Putin de a consolida statutul Rusiei de putere regională.
În ceea ce privește mult discutata chestiune a denuclearizării peninsulei coreene, Rusia, Vladimir Putin personal, spun analiști moscoviţi, vede într-adevăr un motiv de îngrijorare, o sursă de instabilitate în regiune. El consideră, însă, că strategia sancțiunilor promovată de Statele Unite este neoperantă și mai degrabă încurajează paranoia militară a regimului lui Kim Jong-un. Moscova propune o ușurare a restricțiilor ce-i sunt impuse și relansarea unor proiecte economice bilaterale.