Deplasându-se săptămâna aceasta în Rusia, pentru o întâlnire de două zile, la Vladivostok, cu Vladimir Putin, Kim Jong-un are drept scop restabilirea unor relații mai apropiate cu un aliat istoric al Coreei de Nord, evitând astfel dependența exclusivă de Beijing, într-un moment «delicat» al contactelor diplomatice cu Washingtonul.
Foarte puține detalii au putut fi obținute de către corespondenții de presă referitoare la această primă întâlnire, la un așa înalt nivel, între Pyongyang și Moscova, la opt ani de la întâlnirea dintre Kim Jong-Il, tatăl lui Kim Jog-un, cu președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev. Surse informate precizează că întâlnirea ar putea avea loc miercuri, 24 aprilie, și va dura două zile. Ea are loc după eșecul celei de a doua întâlniri, la Hanoi, a lui Kim Jong-un cu președintele american Donald Trump și pe fondul blocajului în discuțiile privind denuclearizarea peninsulei coreene.
O istorie ciudată a tradiţionalelor relații ale Coreei de Nord cu Rusia
La Pyongyang nu este uitat faptul că Moscova a fost cea care în anii 1940 l-a instalat în fruntea regimului nord-coreean pe Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong-un. În perioada Războiului rece, Moscova a rămas un susținător important al regimului de la Pyongyang. Limba rusă era obligatorie în școlile nord-coreene iar Kim Jong-un, se spune, o vorbește curent. Ei bine, această moștenire, spun comentatori specializați în dosarul nord-coreean, ar putea acum să contribuie la o mai mare apropiere între cele două țări. Istoricii reamintesc că fosta URSS a redus în anii 1980 ajutorul destinat Coreei de Nord pe motivul că s-a apropiat prea mult de Seul. A urmat apoi dezmembrarea URSS. De acest vid a profitat din plin Beijingul, devenind primul partener comercial al Nordului coreean. În perioada Războiului rece, mai reamintesc istoricii, Kim Ir Sen era considerat un mare maestru în exploatarea rivalităţii chino-sovietice. De altfel, această manieră de a acționa, spune Jeoung Young-tae de la Institutul de studii nord-coreene din Seul, citat de presa franceză, face parte din ideologia de supraviețuire a Nordului, bazată pe principiul de a nu depinde de un singur aliat. Regimul de la Pyongyang, spune în context analistul mai sus citat, dispune de diplomați aflați la posturi de zeci de ani, specialiști în a manipula aliații și chiar a-i monta unii contra altora în folosul lor. Pe acest fond politico-diplomatic, întâlnirea Kim Jong-un/ Vladimir Putin este așteptată cu mare interes, fiind un eveniment ce poate destinde, dar și complica ițele nodului nuclear nord-coreean.
Stiati ca:
-in Coreea de Nord infractionalitatea e foarte scazuta
-nu exista someri
-in viitor traiul din aceasta tara va fi mai ridicat