16.5 C
București
marți, 29 septembrie

Lukașenko: De ce i-a fost teamă nu a scăpat. Belarus a devenit acum dependent de Rusia

Contestat fără întrerupere în stradă de la alegerile prezidențiale din 9 august, Aleksandr Lukașenko a dat fuga luni la Soci pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, principalul sau susținător în fața valului de proteste de la Minsk și alte orașe ale țării vizând înlăturarea sa de la putere, organizarea de alegeri democratice și instalarea la președinție a unui promotor al democrației.

Luni, în cadrul unei întâlniri tête-à-tête care a durat circa patru ore, Lukașenko i-a expus lui Putin planul de a aduce modificări la constituția Belarus, ca soluție de ieșire din actuala criză politică profundă ce nu dă semne de calmare. Este vorba de o modificare a legii fundamentale prin care Lukașenko dorește să legalizeze menținerea sa la putere de câte ori dorește. S-a lăsat a se înțelege că ar putea fi organizate noi alegeri prezidențiale, o soluție pe care Vladimir Putin a considerat-o “logică și legitimă” și și-a exprimat convingerea că Lukașenko va depăși actuala criză, dată fiind “experiența politică” a interlocutorului său. Fără, însă, a menționa public ceva concret în privința sprijinului din partea Rusiei, cu excepția unui ajutor economic.

Aleksandr Lukașenko i-a mulțumit lui Vladimir Putin personal și “tuturor rușilor” pentru sprijinul acordat. O poziție surprinzătoare, determinată fără îndoială de şubrezirea totală a situației sale politice în țară. Dacă înainte de alegerile prezidențiale Lukașenko acuză Rusia că vrea să “destabilizeze” Belarus, iată-l acum făcând un viraj de 180 grade, pentru a obține sprijin în fața masivelor manifestații vizând înlăturarea sa de la putere, invocând în acest scop inclusiv scenariul “complotului occidental” care ar viza nu doar Belarus.

Putin exploatează vulnerabilitatea omologului său belarus

În discuțiile de la Soci, unde au fost abordate și chestiuni privind relațiile bilaterale economice, în domeniul energiei, cel militar, Vladimir Putin a confirmat acordarea unui împrumut statului Belarus în valoare de 1,5 miliarde de dolari, în vederea depășirii dificultăților economice apărute ca urmare a pandemiei de coronavirus. O formă evidentă de a-i “reaminti” lui Lukașenko de “profunda dependență economică Belarus de marele său frate rus”. mai ales acum, când împotriva Belarus sunt pe punctul de a fi instituite sancțiuni economice occidentale ca răspuns la gravele represiuni la care au recurs forțele de ordine împotriva manifestanților.

Este însă greu de presupus că această injectare de bani și măsurile ce vor fi eventual luate pot schimba situația actuală la Minsk, unde nemulțumirile, insatisfacţia sunt mult prea profunde, unde există o dorință de neoprit de schimbare a guvernării, a regimului dictatorial.

Surse apropiate întâlnirii de la Soci, citate de France Presse, spun că nu este o noutate planul mai vechi al lui Vladimir Putin de a unifica Rusia cu Belarus, în virtutea căruia liderul rus și-ar fi însoțit propunerile de ajutor militar și economic cu apeluri la o integrare mai strânsă între cele două țări.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW