După ce fostul ministru pentru mediul de afaceri, Ilan Laufer, a declarat marţi într-o conferinţă de presă de la sediul PSD că preşedintele Klaus Iohannis ,,sabotează”relaţia dintre România şi Israel, reacţia administraţiei prezidenţiale nu a întârziat să apară.
Şeful statului a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că acuzaţiile lui Ilan Laufer “la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie”.
,,Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, remis Mediafax.
Astfel, ,,însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste”, a mai spus preşedintele.
De asemenea, Klaus Iohannis atrage atenţia că “relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură”.
Reacţia „Elie Wiesel”: „Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri”
O reacţie a venit şi din partea directorului Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ,,Elie Wiesel”, Alexandru Florian, care este de părere că declaraţia fostului ministru este una ,,emoţională” ca urmare a refuzului preşedintelui de a-l nominaliza pentru portofoliul de la Ministerul Dezvoltării.
„Eu cred că, pe de o parte, este o reacţie emoţională a domnului Laufer şi probabil nimeni nu se aştepta, sau foarte puţină lume se aştepta, ca drumul său spre o poziţie de înaltă demnitate publică să fie frânat brusc şi atunci a avut această reacţie, zic eu, emoţională. Iar pe de altă parte mesajul cred că se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate de mai multă vreme, pentru că domnul Laufer pe de o parte recunoaşte că preşedintele atunci când a respins cererea cel puţin public nu a motivat-o, nu a prezentat motivele reale, după care îşi spune că el consideră că refuzul s-ar datora unui act de antisemitism – deci este o construcţie, o speculaţie a domnului Laufer“, a declarat Alexandru Florian, citat de Adevărul.