Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, miercuri, în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediții a Târgului Internațional INDAGRA, că pesta porcină africană este “cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani”, iar autoritățile au fost prinse “nepregătite” încă o dată, notează B1 TV.
,,Cu toții ne dorim o creștere a performanțelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii și întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creșterea competitivității și adaptarea la exigențele pieței. Tocmai de aceea, ei așteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situațiilor de urgență care țin de competența autorităților naționale.
În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reușit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv și necontrolat. În ciuda precedentelor și a avertismentelor, situația ne-a găsit nepregătiți, încă o dată, în fața celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.
Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecție învățată, care va conduce la acțiuni și decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate, iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiții”, a declarat Klaus Iohannis.
Afirmaţiile şefului statului vin după ce, marţi, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, județul Dolj.
,,Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului”, se arată într-un comunicat ANSVSA.