Astăzi, de la ora 10.30, în Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Traian, a avut loc evenimentul „Forumul Educaţiei 2019”, cu participarea preşedintelui României Klaus Iohannis şi a preşedintelui PNL Ludovic Orban, alături de europarlamentari, parlamentari din Republica Moldova şi experţi în educaţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre proiectul „România educată”, un proiect naţional iniţiat de acesta anul trecut, care vine să arate, odată în plus, cât este România de înapoiată în materie de educaţie. Distrugerea sistematică a educaţiei, făcută în ultimii ani de către cei care s-au perindat la putere, are consecinţa că sunt năruite nu numai şcolile (adică infrastructura), dar şi oamenii care învaţă sau care predau în aceste şcoli, transmite site-ul Administrației Prezidențiale.
Proiectul conţine obiectivele şi strategia pentru perioada 2018-2030, precum şi şapte domenii tematice cu obiective şi acţiuni (cariera didactică, echitatea, profesionalizarea managementului educaţional, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, educaţia timpurie, evaluarea).
„Pe agenda politicii publice europene se află măsuri care asigură fiecărui copil accesul la învățământ de calitate, precum și inițiative de înființare a unor universități europene și de creștere a participării tinerilor la programe de mobilitate. Chestiunea cu universitățile europene și cu programe îmbunătățite de mobilitate le-am discutați cu colegele și colegii mei din Consiliul European, acum puțină vreme, tot la un Summit informal. Sunt rezultate foarte concrete.”, ta transmis președintele într-una dintre intervențiile sale.
„Aud că PSD-iştii vorbesc prostii despre Summit. Nici nu este de mirare. Nu au înțeles nimic și nu i-a invitat nimeni, pe bună dreptate. Actuala guvernare are de doi ani și jumătate cu totul alte priorități, alte interese decât românii. România se confruntă, ca urmare a acestei guvernări dezastruoase, cu numeroase obstacole, care momentan, trebuie să recunoaștem, ne împiedică să folosim, să fructificăm pe deplin aceste proiecte europene.”, a mai adăugat acesta.
Președintele a atras atenția asupra câtorva dintre problemele existente precum părăsirea timpurie a școlii, sutele de copii care încă învață în școli nesigure și insalubre, precum și asupra calitații actului educațional și a cercetării – probleme care încă persistă, motiv pentru care președintele a lansat în dezbatere publică rezultatele proiectului „România Educată”, prin intermediul căruia dorește să realizeze „un program pentru România, pentru România educată. Pentru a deveni realitate, România educată are nevoie de stabilitate, are nevoie de perseverență, dar, foarte important, are nevoie de predictibilitate. Asta înseamnă că toți, de la decidenți la cetățeni interesați, vom opri și vom taxa reglementările haotice, care nu au niciun fel de consistență ideologică sau conceptuală, care nu se bazează pe studii de impact și nu se încadrează în nicio viziune.” a transmis Klaus Iohannis în cadrul Forumului.
Acesta a salutat inițiativa PNL de a discuta pe marginea rezultatelor proiectului, de a aborda la cel mai înalt nivel subiecte de conținut și de a pune pe tapet două probleme cruciale ale educației românești: echitatea și cariera didactică. „Despre asta vorbim noi astăzi, în această sală.”