O operațiune excepțională a forțelor speciale franceze pentru salvarea unor ostatici din Burkina Faso. Doi militari francezi uciși

Presă și posturile franceze de radio și televiziune au difuzat sâmbătă informații și detalii referitoare la operațiunea excepțională – prin rapiditate, amploare și bilanț – lansată de forțe speciale franceze în Burkina Faso, soldată cu eliberarea a patru ostatici: doi francezi, un american și un sud-coreean. Din păcate, această operațiune a costat viață a doi militari francezi.

Totul s-a petrecut în noaptea de joi spre vineri, după o minuțioasă pregătire prealabilă. În operațiuni de salvare a unor ostatici, că și în cazul răpirilor de copii, a explicat presei generalul François Lecointre, Șeful Statului Major al armatei franceze, primele momente ale operațiunii sunt cruciale. După răpirea celor doi francezi, armata franceză a supravegheat absolut tot trasel parcurs de răpitori.Totul, cu ajutorul logisticii din Burkina Faso și al serviciilor americane de informații. Evenimentele s-au precipitat joi, când a apărut și o «fereastră» de acțiune pentru forțele speciale franceze: ultima oprire a răpitorilor pe teritoriul burkinabez, înainte de următoarea lor destinație, în Mali. S-a organizat intrarea în acțiunea de salvare pentru evitarea transferării ostaticilor la o altă organizație teroristă ce acționează în Mali, Katiba Macină. Operațiunea a fost pregătită urgent și apoi executată de Task Force Sabre, alcătuită din forțe speciale ale angajamentului militar francez în Sahel. În cursul nopții, a relatat generalul Loicontre, un comandou de elită, de circa 20 militari s-au apropiat pe nesimțite de tabăra răpitorilor teroriști. Santinelă nu i-a reperat decât când aceștia s-au aflat la doar zece mztri distanță. Comandoul a trecut la asalt fără a deschide focul, pentru a nu-i pune în pericol pe ostatici. Exact în acest moment au fost uciși cei doi militari francezi. La finalul asaltului, patru din cei șase teroriști prezenți lângă ostatici au fost uciși, iar ceilalți doi au fugit. Comandoul francez a descoperit că alturi de cei doi ostatici francezi se află de asemenea un american și un sud-coreean, răpiți în urmă cu 28 de zile și a căror prezența era necunoscută. Florence Parly, ministrul francez al Apărării, nu a precizat, la conferință de presă ținută împreună cu generalul François Lecointre, identitatea grupului de teroriști răpitori. A evocat, însă, existența în zona a două mișcări teroriste principale, afiliate una la Al-Qaida iar cealaltă la EIGS(Statul Islamic din Marea Sahara). Un omagiu național va fi adus marți , la Paris celor doi membri ai curajosului comandou marin – Cedric de Pierrepont și Alain Bertoncello – uciși în operațiunea din Burkina Faso. Presă franceză consacră spații mari prezentării celor doi militari francezi uciși în operațiunea mai sus realatat, cu accent pe traiectoria lor profesională de-a dreptul impresionantă.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW